Évaporator

Evaporator yaiku sawijining piranti kang duwé fungsi nowahi sapérangan utawa sekabehane sawijining pelarut saka sawijining larutan saka wujud cair dadi uwab.[1] Evaporator duwé rong prinsip dhasar, kanggo nijolake panas lan anggo misahake uwab kang kabntuk saka cuwèran.[2] Evaporator racaké kasusun saka telung pérangan, yaiku pangijol panas, pérangan evaporasi (panggonane cuwèran umub banjur kumebul), lan pamisah kanggo misahake uwab saka cuwèran banjur dilebokake ing kondenser (kanggo diembunake/kondensasi) utawa ing piranti liyané.[2] Asil saka evaporator (produk kang diakrepake) lumrahé bisa wujud padatan utawa larutan berkonsentrasi.[1] Larutan kang wis dievaporasi bisa baé kasusun saka pirang-pirang komponèn volatil (gampang nguap).[1] Evaporator lumrahé digunakaké ing indhustri kimia lan indhustri panganan.[1] Ing indhustri kimia, tuladhané uyah kang digawé saka banyu asin jenuh (minangkka tuladha saka prosès pemurnian) ing evaporator.[1] Evaporator ngowahi air dadi uwab, nyisakake residu mineral ing evaporator.[1] Uap dikondensasekake dadi banyu kang wis diilangake uyahe.[1] Ing sistem pandinginan, efek pandinginan kadhapur saka penyerapan panas déning cuwèran pandingin kang umub kanthi rikat (panguapan mbutuhake ènergi panas).[1] Evaporator uga minangka mroduksi banyu ngombé, yaiku misahake banyu segara utawa zat kontaminasi liyané.[1]

Salah satu jinis evaporator, yaiku rotary evaporator

Jinis-jinisBesut

Evaporator kapérang dadi pirang-pirang jinis, yaiku:

  • Submerged combustion evaporator yaiku evaporator kang dipanasake déning geni kang murub ing ngisore lumahing cuwèran, yaiku nalika gas kang panas padha mbentuk gelembung ngliwati cuwèran.[1]
  • Direct fired evaporator yaiku evaporator kanthi pangapiyan langsung yaiku nalika geni lan pembakaran gas dipisahake saka cuwèran umub lumantar dinding wesi utawa lumah kanggo manasake.[1]
  • Steam heated evaporator yaiku evaporator kanthi pemanasan stem yaiku nalika uwab utawa uwab liyané kang bisa dikondensasi yaiku sumber panas nalika uwab terkondensasi ing siji sisih saka lumahing pamanas lan panas ditranmisi lumantar dinding tekan cuwèran kang umub.[1]

Deleng ugaBesut

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e f g h i j k l Hill M. 2004. Concise Encyclopedia of Chemistry. New York: McGraw-Hill.
  2. a b Hui YH. 2006. Handbook of Food Science, Technology, and Engineering, Volume 3. Boca Raton: Taylor & Francis Group. Hal:102-11. ISBN 1-57444-551-0