Alkuna iku hidrokarbon ora jenuh sing duwé ikatan rangkap telu. Lumrahé, rumus kimiané CnH2n-2. Salah sijiné ya iku etuna sing karan uga minangka asetilen sajeroning perdagangan utawa menangka pengelasan.

Alkuna

Tata JenengBesut

Kabèh anggota alkuna mawa akiran-una lan miturut IUPAC.

Ranté karbon lurusBesut

Kanggo alkuna ranté lurus, dijenengi selaras karo alkana kanthi gunggung atom karbon sing padha, nanging diakiri mawa-una. Ing ngisor iki alkuna mawa gunggung atom karbon 2-10 diarani:

Ranté karbon mawa cawangBesut

Kanggo mènèhi jeneng alkuna kanthi ranté mawa cawang padha mèmper karo alkana ranté mawa cawang. Nanging "ranté utama" ing prosès pamènèhan jeneng kudu liwat ikatan rangkap 3, lan prioritas panomeran diwiwiti saka pujok sing paling cerak marang rangkap 3.