Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
}}
 
'''Mohandas Karamchand Gandhi''' ([[2 Oktober]] [[1869]]—[[30 Januari]] [[1948]]) ([[aksara Devanagari]]: मोहनदास करमचन्द गांधी) ugi dipun kenal kanthi asma '''Mahatma Gandhi''' ([[basa Sangskerta]]: "jiwa agung") punika pamimpin [[spiritual]] lan [[politikuspulitikus]] saking [[India]]. Wekdal gesangipun Gandhi, kathah negari ingkang dados [[koloni]] [[Britania Raya]]. Padunung wargi koloni-koloni kalawau sanget ngimpèkaken kamardhikan, supados saged nata lan mréntah negarinipun piyambak. Gandhi minangka salah satunggilipun piyantun ingkang paling wigatiing salebeting [[Gerakan Kamarddikan India]]. Piyambakipun punika satunggiling [[aktivis]] ingkang boten ngginakaken [[kakerasan]], lan ngusung gerakan kamarddikan kanthi aksi [[demonstrasi]] damai.
 
== Biografi ==
Gandhi lair [[2 Oktober]] [[1869]] ing negari bagéan [[Gujarat]] India. Sawetawis anggota keluarganipun nyambut damel wonten ing pamaréntahan. Wekdal nèm-nèman, Gandhi pindhah dhateng [[Inggris]] kanggé sinau bab [[hukum]]. Saksampunipun dados [[pengacara]], Gandhi késah dhateng [[Afrika Selatan]], satunggiling koloni Inggris, lan salami wonten ing mrika piyambakipun ngalami diskriminasi ras ingkang dipun wastani [[apartheid]]. Piyambakipun lajeng mutusaken badhé dados [[aktivis]] politikpulitik supados saged ngrobih hukum-hukum ingkang diskriminatif punika wau. Gandhi lajeng ngadegaken satunggiling gerakan non-kakerasan.
 
Nalika wangsul dhateng India, piyambakipun mbiyantu proses kamardikan India saking penjajahan Inggris; bab punika dados inspirasi kanggé rakyat ing koloni-koloni sanèsipun ndhèrèk berjuang supados pikantuk kamardikan lan mecah [[Kemaharajaan Britania]] lajeng ambangun [[Persemakmuran]].
[http://www.nobel.se/peace/articles/gandhi/index.html]
Sepanjang hidupnya, aktivitas Gandhi telah menarik berbagai komentar dan opini. Misalnya, sebagai penduduk Kerajaan Britania, [[Winston Churchill]] pernah berkata ''"Menyedihkan...melihat Mr. Gandhi, seorang pengacara Kuil Tengah yang menghasut, sekarang tampil sebagai seorang fakir yang tipenya umum di Timur, menaiki tangga Istana Viceregal dengan badan setengah-telanjang."'' Begitu juga dengan [[Albert Einstein]] yang berkomentar berikut mengenai Gandhi: ''"(Mungkin) para generasi berikut akan sulit mempercayai bahwa ada orang seperti ini yang pernah hidup di dunia ini."''
Karya Mahatma Gandhi tidak terlupakan oleh generasi berikutnya. Cucunya, [[Arun Gandhi]] dan [[Rajmohan Gandhi]] dan bahkan anak cucunya, [[Tushar Gandhi]], adalah aktivis-aktivis sosio-politikpulitik yang terlibat dalam mempromosikan non-kekerasan di seluruh dunia.
 
== Ugi pirsani ==
62.791

besutan