Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

1 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan using AWB
== Sajarah ==
[[Gambar:Chile signs UN Charter 1945.jpg|thumb|right|280px|Tapak asta [[Piagam PBB]] ing [[San Francisco]], [[1945]].]]
Minangka panerus saking organisasi [[Liga bangsa-bangsa]] (1919–1946), ingkang Amérika Sarékat boten ndhèrèk nggabung, PBB dipunadegaken ing taun 1945 kanggé njagi perdamaian internasional lan promosi kerjasama ngrampungi masalah ékonomi, sosial lan kamanungsan. Rencana kongkrit paling wiwitan bab organisasi donya énggal punikipunika saking prakarsa Départemen luar negeri AS ing taun 1939. [[Franklin D. Roosevelt]] ingkang sepindhahan munculaken istilah 'United Nations' minangka istilah kanggé njlèntrèhaken negari-negari sekutusekuthu salebeting Perang Donya II.
Istilah punika sacara resmi dipunanggé ing tanggal 1 Januari, 1942 nalika 26 pamaréntah napak-astani the [[Piagam Atlantik]] (Atlantic Charter), minangka janji badhé nerasaken upados perang.<ref>{{cite web |last=David |first=Wilton |title=United Nations |work=Etymologies & Word Origins: Letter U |publisher=WordOrigins.org |url=http://www.wordorigins.org/index.php/site/comments/united_nations/}}</ref> Ing tanggal 25 April 1945, Konferensi bangsa-bangsa bab organisasi internasional dipunwiwiti ing [[San Francisco, California|San Francisco]], dipunrawuhi déning 50 wakil pamaréntah lan sawetawis organisasi non pamaréntah (NGO) kanggé nyusun rancangan [[Piagam PBB]]. PBB dipunanggep resmi madeg ing tanggal 24 Oktober 1945 nalika ratifikasi Piagam déning lima anggota tetep Dewan Kaamanan PBB—[[Prancis]], [[Republik Rakyat Cina]], [[Uni Soviet]], [[Inggris]] lan [[Amérika Sarékat]]—lan déning mayoritas 46 panapak-asta sanèsipun. Patemon sepindhahan Sidang Umum PBB, kanthi wakil saking 51 negari, lan Dewan Kaamanan, dipunwontenaken ing [[Westminster Central Hall]] ing [[London]] ing wulan Januari 1946.<ref name=unmilestones>{{cite web |url=http://www.un.org/aboutun/milestones.htm |title=Milestones in United Nations History |publisher=Department of Public Information, United Nations |accessdate=17-07-2008}}</ref>
 
{{utama|Anggota PBB}}
Cacahing nagari anggota PBB ing mangsa sapunika 192 nagari. Pirsani artikel [[Anggota PBB]] kanggé dhaftar lengkap sarta tanggal mlebetipun.
Sapunika wonten 192 [[anggota PBB]], nyakup mèh sedanten negari mardika ing donya. Saking kantoripun ingkang sumebar ing donya, PBB lan badan-badan mliginipun mutusaken masalah-masalah administratif lan substantif salebeting patemon rutin ingkang diunawontenaken taun lumampah. Organisasi punikipunika dipunpérang dados badan administratif, utaminipun: [[Sidang Umum PBB|Sidang umum]] (minangka sidang utami); [[Dewan Kaamanan PBB|Dewan Kaamanan]] (ingkang nemtokaken resolusi tinamtu tumrap perdamaian lan kaamanan); [[Dewan Ékonomi lan Sosial PBB|Dewan Ékonomi lan Sosial]] (mbiyantu promosi ékonomi internasional lan kerjasama lan pembangunan sosial); [[Sekretariat PBB|Sekretariat]] (nyadiakaken pasinaon, informasi, lan fasilitas ingkang dipunbetahaken déning PBB); [[Mahkamah Internasional]] (''International Court of Justice'') (minangka organ hukum). Badan tambahan ingkang ngurusi badan-badan ing salebeting sitem PBB, kados [[World Health Organization]] (WHO), [[World Food Programme]] (WFP) lan [[United Nations Children's Fund]] (UNICEF).
Organisasi punikipunika mawa béya asal saking kontribusi sukarila nagara-nagara anggota, lan nggadhahi enem basa resmi: [[Basa Arab|Arab]], [[Basa Cina|Cina]], [[Basa Inggris|Inggris]], [[Basa Prancis|Prancis]], [[Basa Rusia|Rusia]], lan [[Basa Spanyol|Spanyol]].<ref name=langs>{{cite web |url=http://www.un.org/Depts/DGACM/faq_languages.htm |title=FAQ: What are the official languages of the United Nations? |publisher=UN Department for General Assembly and Content Management |accessdate=2008-09-21}}</ref>
 
== Referensi ==
348.872

besutan