Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

Gedhéné ora owah, 3 taun kepungkur
éjaan using AWB
|title_leader = [[Raja]]
}}
[[Gambar:The divided kingdom.jpg|right|thumb|250px|Kerajaan Serikat Salomo terpecah, kaliyan Yerobeam merintah sedayasadaya Kerajaan Israèl Utara (warni ijem ing peta)]]
'''Kerajaan Yehuda''' ({{Asma Ibrani|מַלְכוּת יְהוּדָה|Malḫut Yəhuda|Malḵûṯ Yəhûḏāh}}) gésang ing kalih periode ing sejarah Yahudi. Miturut [[Alkitab Ibrani]], kerajaan tuwuh ing Yehuda saksampuné pejah [[Saul]], ing [[suku Yehuda]] ngangkat [[Daud]], ingkang asalipun saking [[Suku Yehuda]], kanggé merintah wewengkon kasébut. Saksampune pitung taun Daud dados raja [[Kerajaan Israèl (kerajaan serikat)|Kerajaan Israèl]] serikat. Ing masa-masa punika, [[Yerusalem]] dados [[kutha krajan]] saking kerajaan serikat. ({{ayat|2 Samuel|5|6|7}}) Ananging, ing sawetawis 930 SM, kerajaan serikat terpecah, kaliyan sédasa kaliyan kalih wélas [[suku Israèl]] nolak cucu Daud [[Rehabeam]] dados raja mereka. Kerajaan Yehuda ingkang énggal tuwuh dados salah satunggaling pemerintahan, lan pemerintahan sanésipun ingkang dipuntépang kaliyan Kerajaan Israèl, utawi Israèl. Kerajaan Yehuda punika asring dipunsébat minangka '''Kerajaan Selatan''', ananging Kerajaan Israèl amargi perpecahan kasebut dipunsébat Kerajaan Utara. Yehuda ngantos taunan 586 SM, ing kerajaan kasebut dipunserbu déning [[Kekaisaran Neo-Babilonia|Kekaisaran Babilonia]] ing ngandap Nebuzaradan, kepala pasukan pengawal [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar]]. ({{ayat|2 Raja-raja|25|8|21}}) kaliyan [[Pembuangan ing Babilonia|pengasingan penduduk]] lan penghancuran [[Kuil Pertama|Kuil]] lan Yerusalem, penghacuran kerajaan sampun purna.
[[Garis Daud|Dinasti Daud]] dipunwiwiti ing suku Yehuda ngangkat Daud minangka raja saksampune pejah Saul. Garis Daud kalajengan piyambakipun dados raja Kerajaan Israèl serikat. Ing kerajaan serikat terpecah, suku Yehuda lan [[suku Benyamin|Benyamin]] ajeg nderek garis Daud, ingkang merintah ngantos kerajaan dipunhancuraken ing taun 586 SM. Menawi mekaten, garis Daud ajeg dipunhormati déning para buangan ing Babilonia, ingkang nghormati ''[[Rosh Galut]]'' dados raja ing pembuangan.
== Raja-raja Yehuda ==
[[Gambar:Genealogy of the kings of Israèl and Judah.png|thumb|400px|left|Genalogi raja-raja Yehuda & raja-raja Israèl.]]<br style="clear:both" />
Kangge periode-periode punika, katah sejarawan nderek kronologi lami ingkang dipuntetapaken [[William F. Albright]] utawi [[Edwin R. Thiele]], utawi kronologi enggal déning [[Gershon Galil]] utawi [[Kenneth Kitchen]], sedayasadaya dipunpaparaken ing ngandap punika. Sedayanipun [[Sakderenge Masehi]] (SM).== Lihat pula ==
* [[Kerajaan Israèl]]
 
347.212

besutan