Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

2 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan using AWB
 
Salah sijining penelitian kang jenenge Daily Mail njléntréhaké yen woh jeruk keprok utawa ''Citrus reticulata'' uga bisa ncegah penyakit liyané, kayata diabétes, stroke lan kanggo penderita obésitas. Jeruk keprok uga bisa nglunturaké lemak.
Jeruk keprok ngandhut nobiletin, ya iku pigmén utawa zat warna kang ditemokaké ing kulit jeruk keprok. Jeruk iki uga nduweninduwèni tangeritin, ya iku senyawa antikanker.
Tangeritin kalebu senyawa methoxyflavone kang nduwé poténsi agén antikanker.
Peneliti saka University of Western Ontario, Kanada, njléntréhaké yèn tikus kang diwénéhi nobiletin bisa njaga awaké saka obesitas.
Panelitén Dr Huff's nemokaké flavonoid, naringenin, ing jeruk bali kang uga bisa nyegah obesitas lan sindrom metabolik. Ananging flavonoid jeruk keprok luwih akeh tinimbang kang ana ing jeruk bali.
 
Jeruk Keprok utawa ''Citrus Nobilis Lour'' urip ing dhaérahlaladan tropis lan subtropis. Jeruk iki populer ing masyarakat. Yen wis mateng rasané legi, sak liyané énak dipangan, kulit jeruk keprok uga bisa nyegah kanker.
 
Zat Kimia kang ana ing jeruk keprok:
=== Jeruk purut ===
 
[[Jeruk Purut]] nduwéninduwèni jeneng latin ''Citrus hystrix D.C.'' utawa ''C. paeda Miq''.<ref name="internet3">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/pd_tanobat/view.php?id=221 iptek.net.id](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>
Jeruk [[purut]] kalebu familia ''rutaceae''.<ref name="internet3"/>
Jeruk purut akeh urip ing pekarangan [[omah]] utawa ing [[kebon]].<ref name="internet3"/> Godhongé kalebu [[godhong]] majemuk kang nyirip lan nduwéninduwèni anakan godhong siji.<ref name="internet3"/>
 
Bentuk godhongé bulat telur nganti lonjong, pangkal godhongé bunder utawa tumpul, pucuk godhongé lincip lan beringgit, dawané [[8]]-[[15]] [[cm]], ambane [[2]]-[[6]] [[cm]], godhongé [[lunyu]] lan ana bintil-bintil cilik kang wernané bening.<ref name="internet3"/> Godhong bagian ndhuwur wernané [[ijo]] tua rada keling-keling, déné godhong bagian ngisor wernané [[ijo]] [[nom]] utawa [[ijo]] rada [[kuning]], burem. Yèn diremes godhongé ambuné [[wangi]].<ref name="internet3"/>
 
Kembangé nduwéninduwèni bentuk kaya [[bintang]], wernané [[putih]] rada [[abang]] utawa [[putih]] rada [[kuning]].<ref name="internet3"/> Jeruk purut bentuké bulat telur, kulité ijo ana kerut-kerutane, lan mrenthel-mrenthel.<ref name="internet3"/> Jeruk purut rasané [[kecut]] rada [[pait]], biyasané kanggo [[masak]], nggawé jajanan utawa [[manisan]].<ref name="internet3"/> [[Cangkok]] lan [[wiji]] dadi cara paling apik kanggo nangkaraké [[jeruk purut]].<ref name="internet3"/>
==== Dasanama ====
[[Sumatera]]: unte mukur, u. pangir [[(Batak)]], lemau purut, l. sarakan [[Lampung)]], lemao puruik [[(Minangkabau)]], dema kafalo [[(Nias)]].<ref name="internet3"/> [[Jawa]]: limau purut, jeruk wangi, jeruk purut [[(Sunda, Jawa)]].<ref name="internet3"/> [[Bali]]: jeruk linglang, jeruk purut.<ref name="internet3"/>[[Flores]]: mude matang busur, mude nelu. [[Sulawesi]]: ahusi lepea (Seram), lemo puru (Bragi.s).<ref name="internet3"/> [[Maluku]]: Munte kereng (Alf'uru), usi ela [[(Amhoh)]], lemo jobatai, wama faleela [[(Halmahera)]].<ref name="internet3"/> NAMA ASING Kaffir lime leaf and zest (I), bai magrut (T), Kabuyao, percupin orange, citron combara.<ref name="internet3"/> NAMA SIMPLISIA ''Citri hystricis Folium'' (daun jeruk purut), ''Citri hystricis Pericaipium'' (kulit buah jeruk purut).<ref name="internet3"/>
Rasane [[kecut]] [[legi]] lan bentuke bunder, ukurané luwih gedhé tinimbang jeruk liyane.<ref name="internet4"/> Kulit jeruk bali biyasané kanggo nggawé [[dolanan]] mobil-mobilan.<ref name="internet4"/> Ananging dolanan iki biyasane mung kanggo bocah sing urip ing desa.<ref name="internet4"/> [[Daging]] jeruk bali ambune [[seger]] Lan ngandhut akeh [[banyu]]. Jeruk iki bisa dipangan langsung sawise dionceki utawa kanggo campuran [[salad]] lan [[rujak]].<ref name="internet4"/>
 
[[Daging]] [[putih]] kang ana ing antarané [[kulit]] njaba lan woh kang ana banyuné, bisa digawé manisan.<ref name="internet4"/> Daging putih iki nduweninduwèni [[kelenjar]] minyak.<ref name="internet4"/> Ing [[Vietnam]] [[kembang]] [[jeruk bali]] kang wangi dienggo nggawe [[farfum]].<ref name="internet4"/> Kayu jeruk bali uga kanggo nggawe alat dapur.<ref name="internet4"/>
==== Antibaktéri ====
Para panaliti saka [[Universitas Jagiellonian]] [[Polandia]] njléntréhaké yen jeruk bali ngandhut antibaktéri lan [[antioksidan]] kang bisa nenangaké sistem getah [[weteng]].<ref name="internet4"/> [[Dr Thomas Brzozowski]] ketuwa panaliti nyaranaké supaya wong kang nandang penyakit tukak lambung mangan [[jeruk bali]] sajroné diet.<ref name="internet4"/>
 
[[Jeruk bali]] uga bisa kanggo kaséhatan [[jantung]] lan [[lambung]].<ref name="internet4"/> Jeruk bali nduwéninduwèni kadar [[vitamin C]] kang akéh. Saéngga apik kanggo kaséhatan [[gusi]].<ref name="internet4"/> Para panaliti ing [[Universitas]] [[Friedrich Schiller]], [[Jerman]] nduwéninduwèni panemu yen ana korélasi antarané kaséhatan gusi karo mangan [[jeruk bali]].<ref name="internet4"/>
 
==== Obat diabétés ====
 
=== Hasil olahan jeruk ===
Jeruk bisa diolah dadi [[sirup]] jeruk, sari buah kang bentuké serbuk, kanggo nggawé sambel kayata jeruk [[limau]] (Citrus amblycarpa)kang akeh dibudidayakake ing daerahlaladan Majalengka, Jawa Barat.<ref name="internet6"/>
Jeruk uga bisa digawé [[puding jeruk]], [[jus jeruk]], lan [[kulit]] [[jeruk bali]] bisa digawé [[manisan]] kang [[legi]] rasané.<ref name="internet6">{{id}}[http://www.sinartani.com/pascapanen/aneka-macam-olahan-buah-jeruk-1233551581.htm sinartani.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>
 
348.872

besutan