Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

éjaan using AWB
Perserikatan Bangsa-bangsa dipunadegaken ing [[San Francisco]] tanggal [[24 Oktober]] [[1945]] sasampunipun [[Konferensi Dumbarton Oaks]] ing [[Washington, DC]], nanging [[Sidang Umum PBB|Sidang Umum]] ingkang kapisan - dipunrawuhi wakil saking 51 nagari - nembé lumampah tanggal [[10 Januari]] [[1946]] (ing [[Church House]], [[London]]). Saking taun [[1919]] dumugi taun [[1946]], wonten setunggal organisasi ingkang mirip, naminipun [[Liga Bangsa-Bangsa]], ingkang saged kaanggep dados pendhahulunipun PBB.
 
Kawit kaadegaken ing San Francisco tanggal [[24 Oktober]] [[1945]] sakedhikipun 192 nagari dados [[anggota PBB]]. Sedaya nagari ingkang kagabung ing wadhah PBB nelakaken independensinipun piyambak-piyambak, kejawi [[Vatikan]] lan [[Takhta Suci]] sarta [[RepublikRépublik China]] ([[Taiwan]]) ingkang kagabung ing lebet wewengkon [[Tiongkok]] taun [[1971]].
 
Ngantos taun 2007 sampun wonten 192 nagari [[Anggota PBB|Anggota Perserikatan Bangsa-bangsa]]. Sekretaris Jenderal [[Ban Ki-moon]] saking [[Koréa Kidul]] ingkang sapunika njabat wiwit [[1 Januari]] [[2007]].
[[Gambar:Chile signs UN Charter 1945.jpg|thumb|right|280px|Tapak asta [[Piagam PBB]] ing [[San Francisco]], [[1945]].]]
Minangka panerus saking organisasi [[Liga bangsa-bangsa]] (1919–1946), ingkang Amérika Sarékat boten ndhèrèk nggabung, PBB dipunadegaken ing taun 1945 kanggé njagi perdamaian internasional lan promosi kerjasama ngrampungi masalah ékonomi, sosial lan kamanungsan. Rencana kongkrit paling wiwitan bab organisasi donya énggal punika saking prakarsa Départemen luar negeri AS ing taun 1939. [[Franklin D. Roosevelt]] ingkang sepindhahan munculaken istilah 'United Nations' minangka istilah kanggé njlèntrèhaken negari-negari sekuthu salebeting Perang Donya II.
Istilah punika sacara resmi dipunanggé ing tanggal 1 Januari, 1942 nalika 26 pamaréntah napak-astani the [[Piagam Atlantik]] (Atlantic Charter), minangka janji badhé nerasaken upados perang.<ref>{{cite web |last=David |first=Wilton |title=United Nations |work=Etymologies & Word Origins: Letter U |publisher=WordOrigins.org |url=http://www.wordorigins.org/index.php/site/comments/united_nations/}}</ref> Ing tanggal 25 April 1945, Konferensi bangsa-bangsa bab organisasi internasional dipunwiwiti ing [[San Francisco, California|San Francisco]], dipunrawuhi déning 50 wakil pamaréntah lan sawetawis organisasi non pamaréntah (NGO) kanggé nyusun rancangan [[Piagam PBB]]. PBB dipunanggep resmi madeg ing tanggal 24 Oktober 1945 nalika ratifikasi Piagam déning lima anggota tetep Dewan Kaamanan PBB—[[Prancis]], [[RepublikRépublik Rakyat Cina]], [[Uni Soviet]], [[Inggris]] lan [[Amérika Sarékat]]—lan déning mayoritas 46 panapak-asta sanèsipun. Patemon sepindhahan Sidang Umum PBB, kanthi wakil saking 51 negari, lan Dewan Kaamanan, dipunwontenaken ing [[Westminster Central Hall]] ing [[London]] ing wulan Januari 1946.<ref name=unmilestones>{{cite web |url=http://www.un.org/aboutun/milestones.htm |title=Milestones in United Nations History |publisher=Department of Public Information, United Nations |accessdate=17-07-2008}}</ref>
 
== Sistem PBB ==
Sekawan saking gangsal badan kasebat dumunung wonten ing Markas PBB ing [[New York|New York City]]. Mahkamah Internasional dumunung ing [[Den Haag]], déné badan liyané manggon ing kantor PBB ing [[Jenewa]], [[Wina]], lan [[Nairobi]]. Institusi PBB sanèsipun sumebar ing saindhenging donya.
 
Basa resmi ing PBB wonten enem, ingkang dipunanggé wonten ing salebeting patemon antar pamaréntah lan dhokumèn, inggih punika [[Basa Arab]], [[Basa Cina|Basa Cinten]], [[Basa Inggris]], [[Basa Prancis]], [[Basa Rusia]], lan [[Basa Spanyol]],<ref name=langs /> sementawis Sekretariat nganggé kalih basa kerja, basa Inggris lan basa Prancis. Gangsal basa resmi kapilih nalika PBB dipunadegaken; basa Arab dipuntambahaken ing taun 1973. Pitedah èditorial PBB mratélakaken bilih standar basa Inggris ingkang dipunanggé wonten ing dhokumèn punika basa Inggris Britis kanthi éjaan Oxford (''Oxford spelling'') (en-gb-oed), lan standar tulisan Cinten ingkang dipunagem inggih punika aksara Cinten ingkang sampun dipunprasajakaken (''simplified Chinese character''). Aksara punika nggentos aksara Cinten tradhisional ing taun nalika wakil PBB saking Cinten dipun gentos saking [[RepublikRépublik China]] (Taiwan) dhumateng [[RepublikRépublik Rakyat Cina|RRC]].
 
Badan utami PBB wonten enem, inggih punika:
* [http://www.un.org/Overview/rights.html Deklarasi Universal prakawis Hak Asasi Manungsa]
* [http://www.globalpolicy.org Forum Kabijakan Global] - Independent think-tank on UN
* [http://www.uno-komitee.de Komite kanggé PBB ingkang DemokratisDhémokratis]
* [http://www.universalbeliefs.org/index.html Universal Beliefs and Restructuring World Government]
 
348.872

besutan