Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

4 bèt wis dibusak, 2 taun kepungkur
c
gerakan -> obahan using AWB
|nationality = India
|other_names = Mahatma Gandhi, Bapu, Gandhiji
|known_for = Tokoh utama [[gerakanobahan kemerdekaan India]],<br />mencetuskan ide [[Satyagraha]] lan [[Ahimsa]]<br /> menyerukan [[non-kekerasan]],<br /> [[pasifisme]]
|education =
|alma_mater = Samaldas College, [[Bhavnagar]], <br /> [[Inner Temple]], [[London]]
}}
 
'''Mohandas Karamchand Gandhi''' ([[2 Oktober]] [[1869]]—[[30 Januari]] [[1948]]) ([[aksara Devanagari]]: मोहनदास करमचन्द गांधी) ugi dipun kenal kanthi asma '''Mahatma Gandhi''' ([[basa Sangskerta]]: "jiwa agung") punika pamimpin [[spiritual]] lan [[pulitikus]] saking [[India]]. Wekdal gesangipun Gandhi, kathah negari ingkang dados [[koloni]] [[Britania Raya]]. Padunung wargi koloni-koloni kalawau sanget ngimpèkaken kamardhikan, supados saged nata lan mréntah negarinipun piyambak. Gandhi minangka salah satunggilipun piyantun ingkang paling wigatiing salebeting [[Gerakan Kamarddikan India]]. Piyambakipun punika satunggiling [[aktivis]] ingkang boten ngginakaken [[kakerasan]], lan ngusung gerakanobahan kamarddikan kanthi aksi [[demonstrasi]] damai.
 
== Biografi ==
Gandhi lair [[2 Oktober]] [[1869]] ing negari bagéan [[Gujarat]] India. Sawetawis anggota keluarganipun nyambut damel wonten ing pamaréntahan. Wekdal nèm-nèman, Gandhi pindhah dhateng [[Inggris]] kanggé sinau bab [[hukum]]. Saksampunipun dados [[pengacara]], Gandhi késah dhateng [[Afrika Selatan]], satunggiling koloni Inggris, lan salami wonten ing mrika piyambakipun ngalami diskriminasi ras ingkang dipun wastani [[apartheid]]. Piyambakipun lajeng mutusaken badhé dados [[aktivis]] pulitik supados saged ngrobih hukum-hukum ingkang diskriminatif punika wau. Gandhi lajeng ngadegaken satunggiling gerakanobahan non-kakerasan.
 
Nalika wangsul dhateng India, piyambakipun mbiyantu proses kamardikan India saking penjajahan Inggris; bab punika dados inspirasi kanggé rakyat ing koloni-koloni sanèsipun ndhèrèk berjuang supados pikantuk kamardikan lan mecah [[Kemaharajaan Britania]] lajeng ambangun [[Persemakmuran]].
* {{en}} [http://chilaw-and-gandhi.tripod.com Mahatma Gandhi lan kulawarga Corea Family saka Chilaw] Kunjungan Mahatma Gandhi ing Ceylon (Sri Lanka) taun 1927
* {{en}} [http://www.mkgandhi.org mkgandhi.org]
* {{en}} [http://www.gandhi-manibhavan.org/ Mani Bhavan Gandhi Sangrahalaya Gandhi Museum & Library] Mani Bhavan iku papan Gandhi manggon kapan waé piyambaké ana ing Mumbai antarané taun 1917 lan taun 1934. Saka kéné Gandhi miwiti gerakanobahan Pangingkaran Sipil, Swadeshi, Khadi lan Khilafaté.
* {{en}} [http://www.gandhifoundation.org/ Yayasan Gandhi/The Gandhi Foundation]
* {{en}} [http://flag.blackened.net/af/org/issue46/myth.html Mitos lan Legenda ngenani Gandhi]
347.212

besutan