Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

1 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
→‎top: gerakan -> obahan using AWB
'''Fidel Alejandro Castro Ruz''' <small>([[File:Speaker Icon.svg|13px|]] [[:Media:Es-Fidel Castro.ogg|audio]])</small> (miyos [[13 Agustus]] [[1926]]) punika [[Présidhèn Kuba]] sapunika. Sadèrèngipun, panjenenganipun mangréh [[Perdhana Mentri Kuba|Perdhana Mentri]] amargi dipuntunjuk ing wulan [[Februari]] [[1959]] sasampunipun dados komandhan [[Révolusi Kuba|révolusi]] ingkang gagal présidhèn [[Déwan Nagara Kuba|Déwan Nagara]] ngrangkep jawatan [[Déwan Mentri Kuba|Déwan Mentri]] [[Fulgencio Batista]] ing taun [[1976]]. Castro dados sekretaris sepisanan [[Parté Komunis Kuba]] (''Communist Party of Cuba'') ing taun [[1965]] lan ntransformasi Kuba dados [[nagara sosialis|républik sosialis]] [[nagara komunis|setunggal-parté]]. Sasampunipun dados Présidhèn, panjenenganipun dados [[komandhan]] [[Militer Kuba]]. Tanggal [[31 Juli]] [[2006]], Castro masrahaken jawatan kaprésidhènanipun dhumateng rayinipun, [[Raúl Castro|Raúl]] kanggé sapérangan wekdal.
 
Ing taun [[1947]], panjenenganipun tumut ing upados kudhéta diktator [[Républik Dominika]] [[Rafael Trujillo]] lan mlajar tumuju [[New York]] ([[Amérika Sarékat]]) amargi wontenipun ancaman badhé dipunsédani mengsah pulitikipun. Sasampunipun pikantuk [[gelar dhoktor|dhoktor]] ing bidang hukum taun [[1950]], panjenenganipun mrotès lan mandhégani gerakanobahan bawah tanah anti-pamaréntah atas pengambil-alihan kakuaosan lumantar [[kudhéta]] déning [[Fulgencio Batista]] taun [[1952]]. Taun [[1953]], panjenenganipun mandhégani serangan dhumateng barak militer [[Moncada Santiago de Cuba]], nanging gagal. Wonten 69 tiyang saking 111 tiyang ingkang tumut nyerbu séda lan panjenenganipun dipun''penjara'' 15 taun.
 
Sasampunipun pikantuk apunten lan dipunbébasaken tanggal [[15 Mei]] [[1955]], panjenenganipun langsung mandhégani upados nglèngsèraken diktator Batista. Perlawanan punika lajeng dipunkenal [[Gerakan 26 Juli 1955|Gerakan 26 Juli]]. Tanggal [[7 Juli]] [[1955]], panjenenganipun mlajar nuju [[Meksiko]] lan pinanggih kaliyan pejuwang révolusioner [[Ernesto "Che" Guevara|Che Guevara]]. Sesarengan kaliyan 81 tiyang sanèsipun, panjenenganipun kundur nuju Kuba tanggal [[2 Desember]] [[1956]] lan ''melakukan perlawanan gerilya'' ingkang laminipun 25 wulan ing Pagunungan Sierra Maestra.
348.872

besutan