Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

8 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
ganti kat, replaced: alat → piranti , Desember → Dhésèmber (2), kepanggih → kapanggih, malah → kepara, pasukan → wadyabala, pelajaran → wulangan, puniki → punika (4), ruang → ruwang
| birthdate = [[14 November]] [[1840]]
| location = [[Paris]], [[Prancis]]
| deathdate = [[5 DesemberDhésèmber]] [[1926]] (yuswa 86 taun)
| deathplace = [[Giverny]], [[Prancis]]
| nationality = [[Prancis]]
}}
 
'''Claude Monet''' dipuntepangi ugi kanthi asma '''Oscar-Claude Monet''' utawi '''Claude Oscar Monet''' ([[14 November]] [[1840]] - [[5 DesemberDhésèmber]] [[1926]]) punika [[pelukis]] [[Prancis]] kanthi aliran [[impresionisme]]. Lukisanipun [[Impression, Sunrise]] punika asal asma pamaringan asma aliran impresionisme.
 
== Lelampahaning gesang ==
Monet miyos saking pasangan Adolphe lan Louise-Justine Monet ing 45 Rue Laffitte. Salajengipun kulawarganipun pindhah dhateng [[Le Havre]] ing taun [[1845]] ing [[Normandia]] nalika panjenenangipun saweg yuswa gangsal taun. Asma baptisipun Oscar-Claude ing Nortre-Dame-de-Lorette. Ramanipun adreng sanget panjenenganipun nerasaken usaha kulawargi.
 
Awal April [[1851]] Monet mlebet sekolah Le Havre. Panjenenganipun énggal kémawon misuwur kanthi karikatur-karikatur [[carchoal]]ipun, ingkang asring dipunpajang lan dipunsadé kanthi regi 10 dumugi 12 [[francs]]. Monet sepisanan pikantuk pelajaranwulangan [[nggambar]] saking Jean-Francois Ochard, sadèrèngipun dados muridipun Jacques-Louis David (1748 - 1825). Ing pesisir Normandia, piyambakipun kepanggihkapanggih kaliyan [[Eugène Boudin]], ingkang mirsani pajangan karya-karya karikaturipun lan salajengipun dados mentor lan ngajari nganggé cat minyak. Boudin ugi mulang dhateng Monet ngenani tèknik ''[[en plein air]]'' (nglukis sajawining ruanganruwangan).
 
Ing tanggal [[28 Januari]] [[1857]] ibunipun tilar donya. Piyambakipun nuli dipunrawat bulikipun Marie-Jeanne.
 
Nalika Monet tindak dhateng [[Paris]] kanggé ndhatengi [[The Louvre]], panjenenganipun mriksani kathah sanget pelukis ingkang niru lukisan ingkang sampun langkung rumiyin misuwur. Monet, kanthi kagigihanipun langkung milih migatosaken jendhéla lan nglukis pamandhangan kanthi alatpiranti lan tèknikipun piyambak.
 
Ing wulan Juni 1861 Monet tumut kaliyan pasukanwadyabala Resimen I Kavaleri Ringan Afrika ing [[Aljazair]] kanggé kalih taun saking pitung taun wekdal wjib militèr. Nanging panyakit tipusipun njalari bulikipun Madame Lecadre nyuwun supados Monet medal saking militèr lan ngrampungaken studi seni rupanipun ing univèrsitas. Amargi rumaos tetentangan kaliyan piwulang klasik ingkang dipunwulangaken ing univèrsitas, piyambakipun nuli nggabung kaliyan studio [[Charles Gleyre]] ing Paris, lan salajengipun pepanggihan kaliyan [[Pierre-Auguste Renoir]], [[Frederic Bazille]], lan [[Alfred Sisley]]. Salajengipun kekalihipun sesarengan ngembangaken tèknik énggal ing seni rupa kanthi nglukis adhedhasar èfèk-èfèk pantulan cahya ingkang dipuntangkep [[mata|paningal]], awal saking aliran ingkang sapunikisapunika kita tepangi minangka [[impresionisme]].
 
Karyanipun Monet ''Camille'' utawi ''La Femme à la Robe Verte'' ing taun [[1868]], ingkang ngindhakaken popularitasipun, inggih punika salah satunggil saking kathah lukisanipun kanthi obyèk calon garwanipun, [[Camille Doncieux]].
 
[[Gambar:Claude Monet, Impression, soleil levant, 1872.jpg|thumb|right|275px|''[[Impression, Sunrise]] (Impression, soleil levant)'' ([[1872]]/[[1873]]).]]
Nalika dhateng Paris malih, watara taun [[1872]] - [[1873]] piyambakipun nglukis ''[[Impression, Sunrise]] (Impression, soleil levant)'' ingkang nggambaraken pamandhangan [[Le Havre]]. lukisan punikipunika dipuntampilaken ing pamèran Impresionis sepisanan taun [[1874]] lan dumugi sapunikisapunika dados kolèksi [[Musée Marmottan-Monet]], Paris. Saking sesirah ingkang sejatosipun namung asal pilih punikipunika, Kritikus Louis Leroy maringi sindiran "Kaum Impresionis", ingkang salajengipun malahkepara misuwur minangka identitas utaminipun.
 
== Réferènsi ==
 
{{DEFAULTSORT:Monet, Claude}}
[[Kategori:KalairanLair 1840]]
[[Kategori:Pati 1926]]
[[Kategori:Pelukis Prancis]]
348.872

besutan