Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

2 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
ganti kat, replaced: pelukis → juru lukis (2), pesisir → pasisir, mentor → mèntor, cat → cèt (4), tèknik → tèhnik (3), minyak → lenga, ndhatengi → dugi, pamandhangan → sesawangan (2), Resimen → Rèsimèn, Kavaleri → Kavalèri, u...
| birthname = Claude Oscar Monet
| birthdate = [[14 November]] [[1840]]
| locationlocètion = [[Paris]], [[Prancis]]
| deathdate = [[5 Dhésèmber]] [[1926]] (yuswa 86 taun)
| deathplace = [[Giverny]], [[Prancis]]
| training =
| movement = [[Impressionisme]]
| works = [[Impression, Sunrise]]<br />[[Rouen cathedralcèthedral (Monet painting)|Rouen Cathedral series]]<br />[[London Parliament (Monet painting)|London Parliament series]]<br />[[Water Lilies]]<br />[[Haystacks (Monet)|Haystacks]]
| patrons =
| awards =
}}
 
'''Claude Monet''' dipuntepangi ugi kanthi asma '''Oscar-Claude Monet''' utawi '''Claude Oscar Monet''' ([[14 November]] [[1840]] - [[5 Dhésèmber]] [[1926]]) punika [[pelukisjuru lukis]] [[Prancis]] kanthi aliran [[impresionisme]]. Lukisanipun [[Impression, Sunrise]] punika asal asma pamaringan asma aliran impresionisme.
 
== Lelampahaning gesang ==
Monet miyos saking pasangan Adolphe lan Louise-Justine Monet ing 45 Rue Laffitte. Salajengipun kulawarganipun pindhah dhateng [[Le Havre]] ing taun [[1845]] ing [[Normandia]] nalika panjenenangipun saweg yuswa gangsal taun. Asma baptisipun Oscar-Claude ing Nortre-Dame-de-Lorette. Ramanipun adreng sanget panjenenganipun nerasaken usaha kulawargi.
 
Awal April [[1851]] Monet mlebet sekolah Le Havre. Panjenenganipun énggal kémawon misuwur kanthi karikatur-karikatur [[carchoal]]ipun, ingkang asring dipunpajang lan dipunsadé kanthi regi 10 dumugi 12 [[francs]]. Monet sepisanan pikantuk wulangan [[nggambar]] saking Jean-Francois Ochard, sadèrèngipun dados muridipun Jacques-Louis David (1748 - 1825). Ing pesisirpasisir Normandia, piyambakipun kapanggih kaliyan [[Eugène Boudin]], ingkang mirsani pajangan karya-karya karikaturipun lan salajengipun dados mentormèntor lan ngajari nganggé catcèt minyaklenga. Boudin ugi mulang dhateng Monet ngenani tèkniktèhnik ''[[en plein air]]'' (nglukis sajawining ruwangan).
 
Ing tanggal [[28 Januari]] [[1857]] ibunipun tilar donya. Piyambakipun nuli dipunrawat bulikipun Marie-Jeanne.
 
Nalika Monet tindak dhateng [[Paris]] kanggé ndhatengidugi [[The Louvre]], panjenenganipun mriksani kathah sanget pelukisjuru lukis ingkang niru lukisan ingkang sampun langkung rumiyin misuwur. Monet, kanthi kagigihanipun langkung milih migatosaken jendhéla lan nglukis pamandhangansesawangan kanthi piranti lan tèknikipuntèhnikipun piyambak.
 
Ing wulan Juni 1861 Monet tumut kaliyan wadyabala ResimenRèsimèn I KavaleriKavalèri Ringan Afrika ing [[Aljazair]] kanggé kalih taun saking pitung taun wekdal wjib militèr. Nanging panyakit tipusipun njalari bulikipun Madame Lecadre nyuwun supados Monet medal saking militèr lan ngrampungaken studi seni rupanipun ing univèrsitasuniversitas. Amargi rumaos tetentangan kaliyan piwulang klasik ingkang dipunwulangaken ing univèrsitasuniversitas, piyambakipun nuli nggabung kaliyan studiosanggar [[Charles Gleyre]] ing Paris, lan salajengipun pepanggihan kaliyan [[Pierre-Auguste Renoir]], [[Frederic Bazille]], lan [[Alfred Sisley]]. Salajengipun kekalihipun sesarengan ngembangaken tèkniktèhnik énggal ing seni rupa kanthi nglukis adhedhasar èfèk-èfèk pantulan cahya ingkang dipuntangkep [[mata|paningal]], awal saking aliran ingkang sapunika kita tepangi minangka [[impresionisme]].
 
Karyanipun Monet ''Camille'' utawi ''La Femme à la Robe Verte'' ing taun [[1868]], ingkang ngindhakaken popularitasipun, inggih punika salah satunggil saking kathah lukisanipun kanthi obyèk calon garwanipun, [[Camille Doncieux]].
 
[[Gambar:Claude Monet, Impression, soleil levant, 1872.jpg|thumb|right|275px|''[[Impression, Sunrise]] (Impression, soleil levant)'' ([[1872]]/[[1873]]).]]
Nalika dhateng Paris malih, watara taun [[1872]] - [[1873]] piyambakipun nglukis ''[[Impression, Sunrise]] (Impression, soleil levant)'' ingkang nggambaraken pamandhangansesawangan [[Le Havre]]. lukisan punika dipuntampilakenkapajang ing pamèran Impresionis sepisanan taun [[1874]] lan dumugi sapunika dados kolèksi [[Musée Marmottan-Monet]], Paris. Saking sesirah ingkang sejatosipunsajatosipun namung asal pilih punika, Kritikus Louis Leroy maringi sindiran "Kaum Impresionis", ingkang salajengipun kepara misuwur minangka identitasidhèntitas utaminipun.
 
== Réferènsi ==
 
== Pranala njaba ==
{{commons|categorycètegory:Claude Monet|Claude Monet}}
* [http://education.guardian.co.uk/higher/medicalscience/story/0,9837,724257,00.html Artikel iki mungel bisa njelasaké èfèk werna sing ditangkep déning Claude Monet sawisé pambedhahan].
* [http://monet.uffs.net Claude Monet Images]
348.872

besutan