Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

24 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
== Jinisé ==
=== Jeruk keprok ===
Jeruk keprok bisa dadi tonik kanggo jantung. Jeruk keprok nduwé senyawa kang bisa ngurangi tumpukan lemak kang bisa nyebabaké serangan jantung.
Jeruk keprok bisa dadi ombénan kang seger banget. Jeruk keprok bisa digawé jus lan wedang jeruk. Ora mung seger, nanging jeruk keprok uga bisa kanggo nyegah serangan jantung kang mbebayani.
 
Salah sijining penelitian kang jenenge Daily Mail njléntréhaké yèn woh jeruk keprok utawa ''Citrus reticulata'' uga bisa ncegah penyakit liyané, kayata diabétes, stroke lan kanggo penderita obésitas. Jeruk keprok uga bisa nglunturaké lemak.
Jeruk keprok ngandhut nobiletin, ya iku pigmén utawa zat warna kang ditemokaké ing kulit jeruk keprok. Jeruk iki uga nduwèni tangeritin, ya iku senyawa antikanker.
Tangeritin kalebu senyawa methoxyflavone kang nduwé poténsi agén antikanker.
=== Jeruk purut ===
 
[[Jeruk Purut]] nduwèni jeneng latin ''Citrus hystrix D.C.'' utawa ''C. paeda Miq''.<ref name="internet3">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/pd_tanobat/view.php?id=221 iptek.net.id](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>
Jeruk [[purut]] kalebu familia ''rutaceae''.<ref name="internet3"/>
Jeruk purut akèh urip ing pekarangan [[omah]] utawa ing [[kebon]].<ref name="internet3"/> Godhongé kalebu [[godhong]] majemuk kang nyirip lan nduwèni anakan godhong siji.<ref name="internet3"/>
 
=== Jeruk kingkit ===
=== Jeruk bali ===
Jeruk bali akèh manfaate tumprap kasehatan.<ref name="internet4">{{id}}[http://health.kompas.com/read/2011/03/09/08213033/Turunkan.Kolesterol.dengan.Jeruk.Bali health.kompas.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref> Jeruk bali ngandhut pektin luwih akèh tinimbang jeruk liyane.<ref name="internet4"/>[[Pektin]] iki bisa ngurangi [[kolésterol]] lan uga bisa ngurangi risiko penyakit [[jantung]].<ref name="internet4"/>
Rasane [[kecut]] [[legi]] lan bentuke bunder, ukurané luwih gedhé tinimbang jeruk liyane.<ref name="internet4"/> Kulit jeruk bali biyasané kanggo nggawé [[dolanan]] mobil-mobilan.<ref name="internet4"/> Ananging dolanan iki biyasane mung kanggo bocah sing urip ing desa.<ref name="internet4"/> [[Daging]] jeruk bali ambune [[seger]] Lan ngandhut akèh [[banyu]]. Jeruk iki bisa dipangan langsung sawise dionceki utawa kanggo campuran [[salad]] lan [[rujak]].<ref name="internet4"/>
 
 
==== Obat diabétés ====
Jeruk bali bisa ngobati [[diabétés]]. [[Naringenin]], [[antioksidan]] kang dadi sumber rasa [[pait]] ing [[jeruk bali]] bisa dadi obat kanggo ngobati [[diabetes]] tipe 2.<ref name="internet5">{{id}}[http://www.antaranews.com/berita/1282807250/jeruk-bali-obat-diabetes antaranews.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>
Penyakit [[diabetes]] disebabaké amarga awak ora bisa nggawé [[hormon]] [[insulin]] kang cukup kanggo ngatur [[gula darah]].<ref name="internet5"/> Naringenin mbiyantu ningkataké produksi insulin ing awak.<ref name="internet5"/> Saliyane iku, [[naringenin]] uga mbiyantu ncegah penyakit obésitas.<ref name="internet5"/>
 
=== Hasil olahan jeruk ===
Jeruk bisa diolah dadi [[sirup]] jeruk, sari buah kang bentuké serbuk, kanggo nggawé sambel kayata jeruk [[limau]] (Citrus amblycarpa)kang akèh dibudidayakake ing laladan Majalengka, Jawa Barat.<ref name="internet6"/>
Jeruk uga bisa digawé [[puding jeruk]], [[jus jeruk]], lan [[kulit]] [[jeruk bali]] bisa digawé [[manisan]] kang [[legi]] rasané.<ref name="internet6">{{id}}[http://www.sinartani.com/pascapanen/aneka-macam-olahan-buah-jeruk-1233551581.htm sinartani.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>
 
== Galeri ==
11.290

besutan