Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

30 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451
== Asil olahan ==
=== Santen klapa ===
[[Santen]] klapa kalebu cairan kang bébas [[kolésterol]], awit [[lemak]] kang ana ing [[santen]] [[klapa]] kalebu [[lemak]] [[nabati]].<ref name="internet1">{{id}} [http://www.kohalal.com/content/santan-kelapa-m-s](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref>
[[Santen]] bisa digunakaké ing akèh masakan.<ref name="internet1"/> [[Santen]] uga bisa dadi bahan dhasar masakan.<ref name="internet1"/> Tuladhané masakan [[kari]],[[nasi lemak]],[[kuih-muih]],[[kek]], [[biskut]], [[kaya]], lan liya-liyané.<ref name="internet1"/> Saliyané iku uga akèh masakan [[tradisional]] kang nggunakaké [[santen]] kanggo kuah utawa bahan dhasar kanggo ngencéraké.<ref name="internet1"/> Kayata sega gandhul, [[sega gandhul]] iki masakan khas [[Pati]].<ref name="internet1"/> Conto liyané ya iku soto.<ref name="internet1"/> Méh saben laladan nduwé masakan [[soto]], dadi ana kang diarani soto [[Kebumén]], soto [[Kudus]], soto [[kebo]], [[soto]] [[ayam]], soto [[kanjengan]] lan liya–iyané.<ref name="internet1"/> Soto kang nggunakaké santen biyasané diarani soto [[butheg]], déné soto [[bening]] biyasané soto kang ora nganggo santen.<ref name="internet1"/>
 
Umumé [[gula jawa]] pancén kanggo gawé jajanan utawa bolu lan kanggo nggawé juruh bubur blowok.<ref name="internet2"/> Ananging saliyne iku, gula palem uga kena kanggo peremajaan [[kulit]], saéngga kulit katon luwih [[seger]].<ref name="internet2"/> Gula iki bisa kanggo nyilikake pori-pori saéngga [[kulit]] katon luwih [[alus]].<ref name="internet2"/>
 
Carané gampang lan praktis.<ref name="internet2"/> [[Gula jawa]] dicampur [[madu]] banjur kanggo [[masker]]an utawa [[scrub]].<ref name="internet2"/> Kanggo asil kang maksimal luwih becik yèn perawatan iki dilakokaké rong dina sepisan.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.kabarinews.com/article/Berita_Indonesia/Mode_Gaya/Manfaat_Gula_Palem/36059](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref>
 
Saiki [[gula jawa]] ora mung diproduksi dadi [[gula]] kang padat kang bentuké setengah lingkaran, nanging uga aana kang digawé butiran utawa serbuk kayak [[gula]] [[pasir]] kang rupane [[coklat]].<ref name="internet2"/>
=== ''Jelly'' klapa ===
[[Jeli]] [[klapa]] uga kena diarani [[nata de coco]].<ref name="internet3"/> Jeli iki asil perméntasi banyu klapa. Nata de coco biyasané digawé [[és]] utawa [[ager-ager]].<ref name="internet3"/> Saliyané iku nata de coco uga kanggo campuran nggawé [[puding]][[.<ref name="internet3">{{id}}[http://www.femina.co.id/main/default.asp](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref>
=== És degan ===
Es ''kelapa muda'' utawa és [[degan]] nduwé jeneng ''ngetrén'' [[és klamud]].<ref name="internet4">{{id}}[http://www.tabloidnova.com/[[id}}[http://www.tabloidnova.com/](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref> És klamud iki enak yèn diombe wayah awan.<ref name="internet4"/> Biyasane es [[klamud]] uga dicampuri [[sirup]] kanggo nambahai rasa [[legi]].<ref name="internet4"/> Klapa klamud iku istilah kanggo klapa kang kemlamud utawa [[klapa bayi]] kang isih empuk lan rasané kaya-kaya bisa dipangan kanthi diklamuti.<ref name="internet4"/>
=== Asil liyané ===
Olahan primer [[daging]] [[klapa]] kang mateng kena kanggo substitusi utawa pengganti [[glepung]] kanggo nggawé [[jajanan]].<ref name="internet5"/>
== Jinis ==
=== Klapa sawit ===
Klapa sawit [[''Elaeis'']] ya ikun [[tanduran]] kang bisa ngasilaké [[lenga]] [[karbolin]].<ref name="internet5"/> Lenga iki bisa digunaké kanggo ngoréng panganan.<ref name="internet5"/> Klapa sawit uga kalebu tanduran industri kang penting awit bisa ngasilaké lenga masak lan lenga industri, uga bahan bakar [[''biodiese'']].<ref name="internet5"/> Indonesia kalebu nagara kang ngasilake klapa sawit paling akèh ing donya.<ref name="internet5"/> Klapa [[sawit]] bisa urip ing [[Indonésia]] kayata ing laladan [[Acéh]], pasisir timur [[Sumatra]], [[Jawa]] lan [[Sulawesi]].<ref name="internet5">{{id}}[http://www.sinartani.com/agriprosesing/jenis-kelapa-bahan-baku-makanan-ringan-1266292176.htm](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref>
=== Klapa kuning ===
Klapa [[kuning]] ya iku [[klapa]] kang kulité wernané [[kuning]].<ref name="internet5"/>
11.290

besutan