Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

7 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
{{rapèkaké}}
[[ImageGambar:Scottobear - 051231 sun (by-sa).jpg|thumb|250px|Petir salah sijine wujud listrik]]
 
'''Kalistrikan''' ya iku sipat barang kang metu saka anane muatan listrik.<ref name="internet1">{{id}}[http://carapedia.com/pengertian_definisi_listrik_info3192.html pengertian listrik] (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)</ref> Listrik uga bisa ditegesi kaya ing ngisor iki:
* Listrik ya iku kahanan saka partikel subatomik tartamtu, kaya elektron lan proton, kang nyebabake narik lan mentale gaya ing antarane.<ref name="internet1"/>
* Listrik ya iku sumber energi kang disalurake jalaran [[kabel]].<ref name="internet1"/> Arus listrik ana amerga ana muatan listrik kang ngalir saka saluran positif menyang saluran negatif.<ref name="internet1"/>
 
Bareng karo magnetisme, listrik nggawe interaksi fundamental kang diarani elektromagnetisme.<ref name="internet2"/> Listrik bisa kedaden amerga akèh fenomena fisika kang akèh dingerteni, kaya petis, medan listrik lan arus listrik.<ref name="internet2"/> Listrik digunakake ing industri kaya elektronik lan tenaga listrik.<ref name="internet2"/>
 
== Sipate listrik ==
Listrik nyebabake munggahe patang gaya dhasar kang alami lan sifate kang ajeg ing barang kang bisa diukur.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.azhie.net/2012/04/pengertian-arus-listrik.html pengertian arus listrik] (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)</ref> Ana ing kasus iki, frasa “jumlah listrik” uga digunakake frasa “muatan listrik” lan uga “jumlah muatan”.<ref name="internet2"/> Ana rong jinis muatan listrik ya iku positif lan negatif.<ref name="internet2"/> Saka eksperimen, muatan kang padha jinise bakal padha-padha nulak lan muatan kang béda jinise bakal tarik-tarikan.<ref name="internet2"/> Gedhé ne gaya tarikan lan tulakan iku ditetepake déning hukm Coulomb. Ana efek saka listrik kang dirembug ing fenomena listrik lan elektromagnetik.<ref name="internet2"/>
 
Satan uni SI saka muatan listrik ya iku coulomb, kang duwé singkatan “C”.<ref name="internet2"/> Simbole Q digunakake ing persamaan kanggo ngewakili kuantitas listrik utawa matan.<ref name="internet2"/> Tuladhane, “Q=0,5 C” tegese “kuantitas muatan listrike yaik 0,5 coulomb”.<ref name="internet2"/>
 
Yen listrik ngalir saka bahan khusus, kaya wolfram lan tungsten, cahaya pijar kang dipancarake déning logam iku.<ref name="internet2"/> Bahan-bahan kaya ngono dianggo ing lampu bohlam.<ref name="internet2"/>
 
Saben listrik ngalir mawa bahan kang ora duwé hambatan, mula bakal diculake panas.<ref name="internet1"/> Saya gedhé arus listrike, mula panas kang metu bakal san saya dhuwur.<ref name="internet1"/> Sipat iki dianggo ing elemen [[setrika]] lan [[kompor]] listrik.<ref name="internet1"/>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
 
11.290

besutan