Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

6 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
Hindu -> Hindhu (éjaan baku), replaced: Hindu → Hindhu (4)
Nalika wangsul dhateng India, piyambakipun mbiyantu proses kamardikan India saking penjajahan Inggris; bab punika dados inspirasi kanggé rakyat ing koloni-koloni sanèsipun ndhèrèk berjuang supados pikantuk kamardikan lan mecah [[Kemaharajaan Britania]] lajeng ambangun [[Persemakmuran]].
 
Rakyat saking sawetawis [[agami]] lan [[etnis|suku]] ingkang bènten-bènten ingkang gesang wonten ing India wekdal punika yakin yèn India peryogi dipun pecah dados sawetawis negari supados saben kelompok saged gadhah negari piyambak. Kathah ingkang péngin supados para pemeluk agama [[HinduHindhu]] lan [[Islam]] nggadhahi negari piyambak. Gandhi punika satunggiling pemeluk agami [[HinduHindhu]] nanging piyambakipun remen dhumateng pemikiran-pemikiran saking agama-agama sanès klebet agami [[Islam]] lan [[Kristen]]. Piyambakipun percanten yèn manungsa saking sadaya agami kedah nggadhahi hak ingkang sami lan gesang sesarengan sacara damai wonten ing satunggaling negari.
 
Taun [[1947]], India siyos mardhika lan pecah dados kalih negari, India lan [[Pakistan]]. Bab punika boten dipun sarujuki déning Gandhi.
 
Prinsip Gandhi, ''[[satyagraha]]'', asring dipun terjemahaken dados "margi ingkang leres " utawi "margi tumuju kabébasan ", sampun maringi inspirasi dhumateng generasi aktivis-aktivis dhémokrasi lan anti-rasisme kados [[Martin Luther King, Jr.]] lan [[Nelson Mandela]]. Gandhi asring mratélaaken yèn nilai-nilai ajaranipun prasaja sanget, ingkang adhedhasar kapercayan HinduHindhu tradisional: leres (satya), lan non-kakerasan (ahimsa).
 
Wonten ing [[30 Januari]] [[1948]], Gandhi dipun perjaya déning satunggiling tiyang HinduHindhu ingkang murka amargi Gandhi dipun anggep langkung mihak dhumateng kaum [[Muslim]].
 
== Warisan ajaran Gandhi di Indonésia ==
 
{{Artikel Dhasar}}
{{Stub}}
 
[[Kategori:Rintisan umum]]
[[Kategori:Tokoh India|Gandhi]]
[[Kategori:Tokoh sing diprajaya]]
 
 
{{Stub}}
348.872

besutan