Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

26 bèt wis dibusak, 2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Cathatan Suku → Cathetan suku, kerajaan → kraton (13)
|region = [[Timur Tengah]]
|government_type = [[Monarki]]
|p1 = Kerajaan Israèl (kerajaankraton bersatu)
|flag_p1 = 3by2white.svg
|s1 =
}}
[[Gambar:The divided kingdom.jpg|right|thumb|250px|Kerajaan Serikat Salomo terpecah, kaliyan Yerobeam merintah sadaya Kerajaan Israèl Utara (warni ijem ing peta)]]
'''Kerajaan Yehuda''' ({{Asma Ibrani|מַלְכוּת יְהוּדָה|Malḫut Yəhuda|Malḵûṯ Yəhûḏāh}}) gésang ing kalih periode ing sejarah Yahudi. Miturut [[Alkitab Ibrani]], kerajaankraton tuwuh ing Yehuda saksampuné pejah [[Saul]], ing [[suku Yehuda]] ngangkat [[Daud]], ingkang asalipun saking [[Suku Yehuda]], kanggé merintah wewengkon kasébut. Saksampune pitung taun Daud dados raja [[Kerajaan Israèl (kerajaankraton serikat)|Kerajaan Israèl]] serikat. Ing masa-masa punika, [[Yerusalem]] dados [[kutha krajan]] saking kerajaankraton serikat. ({{ayat|2 Samuel|5|6|7}}) Ananging, ing sawetawis 930 SM, kerajaankraton serikat terpecah, kaliyan sédasa kaliyan kalih wélas [[suku Israèl]] nolak cucu Daud [[Rehabeam]] dados raja mereka. Kerajaan Yehuda ingkang énggal tuwuh dados salah satunggaling pemerintahan, lan pemerintahan sanésipun ingkang dipuntépang kaliyan Kerajaan Israèl, utawi Israèl. Kerajaan Yehuda punika asring dipunsébat minangka '''Kerajaan Selatan''', ananging Kerajaan Israèl amargi perpecahan kasebut dipunsébat Kerajaan Utara. Yehuda ngantos taunan 586 SM, ing kerajaankraton kasebut dipunserbu déning [[Kekaisaran Neo-Babilonia|Kekaisaran Babilonia]] ing ngandap Nebuzaradan, kepala pasukan pengawal [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar]]. ({{ayat|2 Raja-raja|25|8|21}}) kaliyan [[Pembuangan ing Babilonia|pengasingan penduduk]] lan penghancuran [[Kuil Pertama|Kuil]] lan Yerusalem, penghacuran kerajaankraton sampun purna.
[[Garis Daud|Dinasti Daud]] dipunwiwiti ing suku Yehuda ngangkat Daud minangka raja saksampune pejah Saul. Garis Daud kalajengan piyambakipun dados raja Kerajaan Israèl serikat. Ing kerajaankraton serikat terpecah, suku Yehuda lan [[suku Benyamin|Benyamin]] ajeg nderek garis Daud, ingkang merintah ngantos kerajaankraton dipunhancuraken ing taun 586 SM. Menawi mekaten, garis Daud ajeg dipunhormati déning para buangan ing Babilonia, ingkang nghormati ''[[Rosh Galut]]'' dados raja ing pembuangan.
== Wewengkon ==
[[Gambar:Levant 830.svg|thumb|250px|Peta [[Levant]] selatan, 830-an SM.
Kerajaan Yehuda kaperang saking teritori suku [[suku Yehuda|Yehuda]], [[suku Simeon|Simeon]], lan [[Suku Benyamin|Benyamin]], sebuah wewengkon kaliyan sawetawisipun {{convert|8900|km2|sqmi|0|abbr=on|sp=us}}. Kutha krajannya adalah [[Yerusalem]], ingkang manggen ing teritori suku Benyamin.
 
Wewengkon ingkang nyusun kerajaankraton kaperang saking wewengkon ingkang dipuntepang dados ''Har Yehudah'' ("pegunungan (wewengkon) curam"). Wewengkon kasebut kawiwitan punika kediaman bangsa [[Keni]], [[Caleb]], [[Otniel]], lan ing Yerusalem bangsa [[Yebus]].
== Sejarah ==
{{Utama|Sejarah Israèl lan Yehuda kuno}}
Kerajaan serikat punika kesatuan saking kalih welas [[suku Israèl]] ingkang gesang ing wewengkon ing wanci punika merupakan Israèl lan Palestina modern. Kerajaan punika kaperang saking 1030-930 SM.
 
Saksampune pejah [[Salomo]] (''[[Sulayman]]'') ing 931 SM, sedasa suku ing utara nolak nampi [[Rehabeam]] dados raja punika, lan dados gantos ing sawetawis taun 930 SM milih [[Yerobeam]], ingkang boten saking garis Daud, dados raja . Kerajaan utara lajeng dipuntepang kaliyan [[Kerajaan Israèl]] utawi Israèl. Pemberontakan kedadosan ing [[Sikhem]], lan [[suku Yehuda]] punika ingkang kasisa kawiwitan ingkang nampi Keluarga [[Daud]]. Lajeng, saksampune [[suku Benyamin]] gabung kaliyan Yehuda, [[Yerusalem]] (ingkang manggen ing teritori Benyamin: {{ayat|Yosua|18|28}}) dados kutha krajan kerajaankraton enggal kasebut. Kerajaan kidhul dipunsebat kaliyan kerajaankraton Yehuda utawi Yehuda. {{ayat|2 Tawarikh|15|9}} juga menyebutkan bahwa anggota suku-suku [[suku Efraim|Efraim]], [[suku Manasye|Manasye]], lan [[suku Simeon|Simeon]] "melarikan diri" ing Yehuda ngantos pemerintahan [[Asa saking Yehuda]].
Raja [[Hizkia]] saking Yehuda (727-698 SM) ing Alkitab dipunsebataken dados pemrakarsa pembaharuan ingkang maksa hukum Yahudi nolak [[pemberhalaan]] (ing hal punika, penyembahan kaliyan [[Ba'al]]im and [[Asyera]] ing antawisipun dewa-dewa tradisional Timur Dekat).
<ref>http://scholar.cc.emory.edu:80/scripts/ASOR/BA/Borowski.html</ref><ref>{{ayat|2 Raja-raja|18|20}}</ref> Ngantos kekuasaanipun ugi tanggal [[inskripsi Siloam]] ing [[alfabet Fenisia|alfabet Ibrani Lama]].
* [[Kerajaan Israèl]]
 
== CathatanCathetan Sukusuku ==
{{Reflist}}
 
 
[[Kategori:Sejarah Israèl kuno| ]]
[[Kategori:Bekas kerajaankraton di Asia|Yehuda, Kerajaan]]
[[Kategori:Bekas Teokrasi]]
[[Kategori:Komunitas Yahudi dalam sejarah]]
347.212

besutan