Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

17 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: alat → piranti, bagian → pérangan (2), kayata → kaya ta (2), liyane → liyané (2), masyarakat → masarakat, minyak → lenga (2), nduwèni → duwé (7), ngobati → nambani (2), penyakit → lelara (4), Saliyane → Saliyan...
Jeruk keprok bisa dadi ombénan kang seger banget. Jeruk keprok bisa digawé jus lan wedang jeruk. Ora mung seger, nanging jeruk keprok uga bisa kanggo nyegah serangan jantung kang mbebayani.
 
Salah sijining penelitian kang jenenge Daily Mail njléntréhaké yèn woh jeruk keprok utawa ''Citrus reticulata'' uga bisa ncegah penyakitlelara liyané, kayatakaya ta diabétes, stroke lan kanggo penderita obésitas. Jeruk keprok uga bisa nglunturaké lemak.
Jeruk keprok ngandhut nobiletin, ya iku pigmén utawa zat warna kang ditemokaké ing kulit jeruk keprok. Jeruk iki uga nduwèniduwé tangeritin, ya iku senyawa antikanker.
Tangeritin kalebu senyawa methoxyflavone kang nduwé poténsi agén antikanker.
Peneliti saka University of Western Ontario, Kanada, njléntréhaké yèn tikus kang diwénéhi nobiletin bisa njaga awaké saka obesitas.
Panelitén Dr Huff's nemokaké flavonoid, naringenin, ing jeruk bali kang uga bisa nyegah obesitas lan sindrom metabolik. Ananging flavonoid jeruk keprok luwih akèh tinimbang kang ana ing jeruk bali.
 
Jeruk Keprok utawa ''Citrus Nobilis Lour'' urip ing laladan tropis lan subtropis. Jeruk iki populer ing masyarakatmasarakat. Yen wis mateng rasané legi, sak liyané énak dipangan, kulit jeruk keprok uga bisa nyegah kanker.
 
Zat Kimia kang ana ing jeruk keprok:
- polifenol (odhong lan kulit buah)
- flavonoida (oyot)
- minyaklenga atsiri (godhong lan woh)
- saponin akar
 
=== Jeruk purut ===
 
[[Jeruk Purut]] nduwèniduwé jeneng latin ''Citrus hystrix D.C.'' utawa ''C. paeda Miq''.<ref name="internet3">[http://www.iptek.net.id/ind/pd_tanobat/view.php?id=221 iptek.net.id](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>
Jeruk [[purut]] kalebu familia ''rutaceae''.<ref name="internet3"/>
Jeruk purut akèh urip ing pekarangan [[omah]] utawa ing [[kebon]].<ref name="internet3"/> Godhongé kalebu [[godhong]] majemuk kang nyirip lan nduwèniduwé anakan godhong siji.<ref name="internet3"/>
 
Wujud godhongé bulat telur nganti lonjong, pangkal godhongé bunder utawa tumpul, pucuk godhongé lincip lan beringgit, dawané [[8]]-[[15]] [[cm]], ambane [[2]]-[[6]] [[cm]], godhongé [[lunyu]] lan ana bintil-bintil cilik kang wernané bening.<ref name="internet3"/> Godhong bagianpérangan ndhuwur wernané [[ijo]] tua rada keling-keling, déné godhong bagianpérangan ngisor wernané [[ijo]] [[nom]] utawa [[ijo]] rada [[kuning]], burem. Yèn diremes godhongé ambuné [[wangi]].<ref name="internet3"/>
 
Kembangé nduwèniduwé wujud kaya [[bintang]], wernané [[putih]] rada [[abang]] utawa [[putih]] rada [[kuning]].<ref name="internet3"/> Jeruk purut bentuké bulat telur, kulité ijo ana kerut-kerutane, lan mrenthel-mrenthel.<ref name="internet3"/> Jeruk purut rasané [[kecut]] rada [[pait]], biyasané kanggo [[masak]], nggawé jajanan utawa [[manisan]].<ref name="internet3"/> [[Cangkok]] lan [[wiji]] dadi cara paling apik kanggo nangkaraké [[jeruk purut]].<ref name="internet3"/>
==== Dasanama ====
[[Sumatera]]: unte mukur, u. pangir [[(Batak)]], lemau purut, l. sarakan [[Lampung)]], lemao puruik [[(Minangkabau)]], dema kafalo [[(Nias)]].<ref name="internet3"/> [[Jawa]]: limau purut, jeruk wangi, jeruk purut [[(Sunda, Jawa)]].<ref name="internet3"/> [[Bali]]: jeruk linglang, jeruk purut.<ref name="internet3"/>[[Flores]]: mude matang busur, mude nelu. [[Sulawesi]]: ahusi lepea (Seram), lemo puru (Bragi.s).<ref name="internet3"/> [[Maluku]]: Munte kereng (Alf'uru), usi ela [[(Amhoh)]], lemo jobatai, wama faleela [[(Halmahera)]].<ref name="internet3"/> NAMA ASING Kaffir lime leaf and zest (I), bai magrut (T), Kabuyao, percupin orange, citron combara.<ref name="internet3"/> NAMA SIMPLISIA ''Citri hystricis Folium'' (daun jeruk purut), ''Citri hystricis Pericaipium'' (kulit buah jeruk purut).<ref name="internet3"/>
=== Jeruk kingkit ===
=== Jeruk bali ===
Jeruk bali akèh manfaate tumprap kasehatan.<ref name="internet4">[http://health.kompas.com/read/2011/03/09/08213033/Turunkan.Kolesterol.dengan.Jeruk.Bali health.kompas.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref> Jeruk bali ngandhut pektin luwih akèh tinimbang jeruk liyaneliyané.<ref name="internet4"/>[[Pektin]] iki bisa ngurangi [[kolésterol]] lan uga bisa ngurangi risiko penyakitlelara [[jantung]].<ref name="internet4"/>
Rasane [[kecut]] [[legi]] lan bentuke bunder, ukurané luwih gedhé tinimbang jeruk liyaneliyané.<ref name="internet4"/> Kulit jeruk bali biyasané kanggo nggawé [[dolanan]] mobil-mobilan.<ref name="internet4"/> Ananging dolanan iki biyasane mung kanggo bocah sing urip ing desa.<ref name="internet4"/> [[Daging]] jeruk bali ambune [[seger]] Lan ngandhut akèh [[banyu]]. Jeruk iki bisa dipangan langsung sawisesawisé dionceki utawa kanggo campuran [[salad]] lan [[rujak]].<ref name="internet4"/>
 
[[Daging]] [[putih]] kang ana ing antarané [[kulit]] njaba lan woh kang ana banyuné, bisa digawé manisan.<ref name="internet4"/> Daging putih iki nduwèniduwé [[kelenjar]] minyaklenga.<ref name="internet4"/> Ing [[Vietnam]] [[kembang]] [[jeruk bali]] kang wangi dienggo nggawe [[farfum]].<ref name="internet4"/> Kayu jeruk bali uga kanggo nggawe alatpiranti dapur.<ref name="internet4"/>
==== Antibaktéri ====
Para panaliti saka [[Universitas Jagiellonian]] [[Polen]] njléntréhaké yèn jeruk bali ngandhut antibaktéri lan [[antioksidan]] kang bisa nenangaké sistem getah [[weteng]].<ref name="internet4"/> [[Dr Thomas Brzozowski]] ketuwa panaliti nyaranaké supaya wong kang nandang penyakitlelara tukak lambung mangan [[jeruk bali]] sajroné diet.<ref name="internet4"/>
 
[[Jeruk bali]] uga bisa kanggo kaséhatan [[jantung]] lan [[lambung]].<ref name="internet4"/> Jeruk bali nduwèniduwé kadar [[vitamin C]] kang akéh. Saéngga apik kanggo kaséhatan [[gusi]].<ref name="internet4"/> Para panaliti ing [[Universitas]] [[Friedrich Schiller]], [[Jerman]] nduwèniduwé panemu yèn ana korélasi antarané kaséhatan gusi karo mangan [[jeruk bali]].<ref name="internet4"/>
 
==== Obat diabétés ====
Jeruk bali bisa ngobatinambani [[diabétés]]. [[Naringenin]], [[antioksidan]] kang dadi sumber rasa [[pait]] ing [[jeruk bali]] bisa dadi obat kanggo ngobatinambani [[diabetes]] tipe 2.<ref name="internet5">[http://www.antaranews.com/berita/1282807250/jeruk-bali-obat-diabetes antaranews.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>
Penyakit [[diabetes]] disebabaké amarga awak ora bisa nggawé [[hormon]] [[insulin]] kang cukup kanggo ngatur [[gula darah]].<ref name="internet5"/> Naringenin mbiyantu ningkataké produksi insulin ing awak.<ref name="internet5"/> SaliyaneSaliyané iku, [[naringenin]] uga mbiyantu ncegah penyakitlelara obésitas.<ref name="internet5"/>
 
=== Hasil olahan jeruk ===
Jeruk bisa diolah dadi [[sirup]] jeruk, sari buah kang bentuké serbuk, kanggo nggawé sambel kayatakaya ta jeruk [[limau]] (Citrus amblycarpa)kang akèh dibudidayakake ing laladan Majalengka, Jawa Barat.<ref name="internet6"/>
Jeruk uga bisa digawé [[puding jeruk]], [[jus jeruk]], lan [[kulit]] [[jeruk bali]] bisa digawé [[manisan]] kang [[legi]] rasané.<ref name="internet6">[http://www.sinartani.com/pascapanen/aneka-macam-olahan-buah-jeruk-1233551581.htm sinartani.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>
 
348.872

besutan