Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

4 bèt wis ditambahake, 2 taun kepungkur
éjaan, replaced: pemerintahan → pamaréntahan (4)
}}
[[Gambar:The divided kingdom.jpg|right|thumb|250px|Kerajaan Serikat Salomo terpecah, kaliyan Yerobeam merintah sadaya Kerajaan Israèl Utara (warni ijem ing peta)]]
'''Kerajaan Yehuda''' ({{Asma Ibrani|מַלְכוּת יְהוּדָה|Malḫut Yəhuda|Malḵûṯ Yəhûḏāh}}) gésang ing kalih kalamangsa ing sejarah Yahudi. Miturut [[Alkitab Ibrani]], kraton tuwuh ing Yehuda saksampuné pejah [[Saul]], ing [[suku Yehuda]] ngangkat [[Daud]], ingkang asalipun saking [[Suku Yehuda]], kanggé merintah wewengkon kasébut. Saksampune pitung taun Daud dados ratu [[Kerajaan Israèl (kraton sarékat)|Kerajaan Israèl]] sarékat. Ing mangsa-mangsa punika, [[Yerusalem]] dados [[kutha krajan]] saking kraton sarékat. ({{ayat|2 Samuel|5|6|7}}) Ananging, ing sawatawis 930 SM, kraton sarékat terpecah, kaliyan sédasa kaliyan kalih wélas [[suku Israèl]] nolak cucu Daud [[Rehabeam]] dados ratu mereka. Kerajaan Yehuda ingkang énggal tuwuh dados salah satunggaling pemerintahanpamaréntahan, lan pemerintahanpamaréntahan sanésipun ingkang dipuntépang kaliyan Kerajaan Israèl, utawi Israèl. Kerajaan Yehuda punika asring dipunsébat minangka '''Kerajaan Selatan''', ananging Kerajaan Israèl amargi perpecahan kasebut dipunsébat Kerajaan Utara. Yehuda ngantos taunan 586 SM, ing kraton kasebut dipunserbu déning [[Kekaisaran Neo-Babilonia|Kekaisaran Babilonia]] ing ngandap Nebuzaradan, kepala prajurit pengawal [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar]]. ({{ayat|2 Raja-ratu|25|8|21}}) kaliyan [[Pembuangan ing Babilonia|pengasingan penduduk]] lan penghancuran [[Kuil Pertama|Kuil]] lan Yerusalem, penghacuran kraton sampun purna.
[[Garis Daud|Dinasti Daud]] dipunwiwiti ing suku Yehuda ngangkat Daud minangka ratu saksampune pejah Saul. Garis Daud kalajengan piyambakipun dados ratu Kerajaan Israèl sarékat. Ing kraton sarékat terpecah, suku Yehuda lan [[suku Benyamin|Benyamin]] ajeg ndhèrèk garis Daud, ingkang merintah ngantos kraton dipunhancuraken ing taun 586 SM. Manawi makaten, garis Daud ajeg dipunhormati déning para buangan ing Babilonia, ingkang nghormati ''[[Rosh Galut]]'' dados ratu ing pembuangan.
== Wewengkon ==
Kerajaan sarékat punika kesatuan saking kalih welas [[suku Israèl]] ingkang gesang ing wewengkon ing wanci punika merupakan Israèl lan Palestina modhèren. Kerajaan punika kapérang saking 1030-930 SM.
 
Saksampune pejah [[Salomo]] (''[[Sulayman]]'') ing 931 SM, sedasa suku ing utara nolak nampi [[Rehabeam]] dados ratu punika, lan dados gantos ing sawatawis taun 930 SM milih [[Yerobeam]], ingkang boten saking garis Daud, dados ratu . Kerajaan utara lajeng dipuntepang kaliyan [[Kerajaan Israèl]] utawi Israèl. Pemberontakan kadadosan ing [[Sikhem]], lan [[suku Yehuda]] punika ingkang kasisa kawiwitan ingkang nampi Keluarga [[Daud]]. Lajeng, saksampune [[suku Benyamin]] gabung kaliyan Yehuda, [[Yerusalem]] (ingkang manggèn ing teritori Benyamin: {{ayat|Yosua|18|28}}) dados kutha krajan kraton énggal kasebut. Kerajaan kidhul dipunsebat kaliyan kraton Yehuda utawi Yehuda. {{ayat|2 Tawarikh|15|9}} juga menyebutkan bahwa anggota suku-suku [[suku Efraim|Efraim]], [[suku Manasye|Manasye]], lan [[suku Simeon|Simeon]] "melarikan diri" ing Yehuda ngantos pemerintahanpamaréntahan [[Asa saking Yehuda]].
Raja [[Hizkia]] saking Yehuda (727-698 SM) ing Alkitab dipunsebataken dados pemrakarsa pembaharuan ingkang maksa ukum Yahudi nolak [[pemberhalaan]] (ing hal punika, penyembahan kaliyan [[Ba'al]]im and [[Asyera]] ing antawisipun déwa-déwa tradisional Timur Dekat).
<ref>http://scholar.cc.emory.edu:80/scripts/ASOR/BA/Borowski.html</ref><ref>{{ayat|2 Raja-ratu|18|20}}</ref> Ngantos kekuasaanipun ugi tanggal [[inskripsi Siloam]] ing [[alfabet Fenisia|alfabet Ibrani Lama]].
Ing pemerintahanpamaréntahan ratu [[Yosia]] (640-609 SM) kadadosan reformasi agami. Miturut Alkitab, saat pemulihan dipunlampahi ing Kuil, sebuah 'Kitab Hukum' dipunpanggihaken (kemungkinan [[Kitab Ulangan]]).<ref>[http://www.infidels.org/library/modern/gerald_larue/otll/chap19.html] Uga delengen {{ayat|1 Raja-ratu|13}}, {{ayat|2 Raja-ratu|22|23|passage=y}} , {{ayat|2 Tawarikh|34|35}}</ref>
Ing 586 SM, bangsa Babilonia, ing ngandap ratu [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar II]], ngepung Yerusalem. [[Kuil Pertama]] dipunhancuraken makaten ugi kutha Yerusalem. Ngantos ing wanci punika , penghancurkan dipunperingati déning tiyang Yahudo ing 9 ''Abib'', utawi ''[[Tisya B'Ab]]''.<ref>[http://www.jajz-ed.org.il/festivls/9avrka.html The Jewish Agency For Israèl Homepage<!--Bot-generated title-->]</ref>
 
347.212

besutan