Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

158 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: bagéyan → pérangan (6), Bagéyan → Pérangan (11), sebagéyan → sapérangan
 
== Pulitik ==
Owah-owahan jeneng saka Burma dadi Myanmar dipatrapaké déning pamaréntahan [[junta militèr]] tanggal [[18 Juni]] [[1989]]. Junta militèr ngowahi jeneng Burma dadi Myanmar supaya ètnis non-Burma ngrasa dadi bagéyanpérangan saka nagara iki. Senadyan mangkono, owah-owahan iki ora diadopsi déning donya internasional sakabèhané.
 
Sawetara nagara [[Éropah]] kaya [[Inggris]] lan [[Irlandia]] sing ora ngakoni legitimasi kakuwasan junta militèr tetep nganggo jeneng "Burma" yèn ngarujuk marang nagara kasebut.
 
== Pamérangan administratif ==
[[Gambar:Burma en.png|thumb|220px|14 nagara bagéyanpraja lan divisi Myanmar.]]
{{Utama|Nagara BagéyanPraja Myanmar}}
Myanmar dipérang dadi pitung nagara bagéyanpraja (''pyine'') lan pitung divisi (''yin'').<ref>{{cite web|url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2051.html |title= Administrative divisions |accessdate=9 Juli|accessyear=2006|date=29 Juni 2006 |work=[[The World Factbook]] |publisher=[[Central Intelligence Agency]]}}</ref> Divisi mayoritas dipanggoni ètnis [[Bamar]], sauntara nagara bagéyanpraja ([[Gambar:Pyinè.svg|60px]]) mayoritas dipanggoni ètnis-ètnis minoritas tinamtu. Saben nagara bagéyanpraja lan divisi banjur dipérang manèh dadi dhistrik-dhistrik.
 
=== Divisi ===
* [[Divisi Yangon]]
 
=== Nagara bagéyanPraja ===
* [[Nagara BagéyanPraja Chin]]
* [[Nagara BagéyanPraja Kachin]]
* [[Nagara BagéyanPraja Kayin|Nagara BagéyanPraja Kayin (Karen)]]
* [[Nagara BagéyanPraja Kayah|Nagara BagéyanPraja Kayah (Karenni]]
* [[Nagara BagéyanPraja Mon]]
* [[Nagara BagéyanPraja Rakhine|Nagara BagéyanPraja Rakhine (Arakan)]]
* [[Nagara BagéyanPraja Shan]]
 
== Kelompok etnis ing Myanmar ==
* '''[[Etnis Bamar]]/Burma'''. Rong protelon saka total warga Myanmar. Nganut agama Buda, manggon ing sebagéyansapérangan gedhé wewengkon nagara kajaba padésan.
* '''[[Etnis Karen]]'''. Suku sing nganut agama Buda, Kristen utawa campuran. Ngupaya status otonomi sajroning 60 taun. Manggon ing pagunungan cedhak tapel wates karo Thailand.
* '''[[Etnis Shan]]'''. Etnis sing nganut agama Buda sing isih kerabat karo ètnis Thai.
348.872

besutan