Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

5 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: bagéyan → pérangan (3), sebagéyan → sapérangan
|}
 
'''Irlandia Lor''' ([[basa Inggris]] ''Northern Ireland'') minangka sawijiné nagara bagéyanpraja [[Britania Raya]] lan dumunung ing sisih wétan-lor pulo Irlandia. Jembar wewengkoné ya iku 14.139 km² lan padunungé cacah 1.685.267 jiwa (April 2001). Irlandia Lor ndarbèni kutha krajan [[Belfast]]. Irlandia Lor wewatesan karo [[Républik Irlandia]]. Jroning [[basa Inggris]] laladan iki disebut ''Northern Ireland'' utawa ''Ulster''. Ananging jeneng iki rada jumbuh sebab sabeneré ''Ulster'' iku jenengé tilas propinsi Irlandia kang wewengkoné luwih amba. Ulster bagéyanpérangan kidul isih dadi wewengkon Irlandia. Jeneng iki mung dianggo déning kaum Unionis.
 
== Sawetara fakta ==
Nalika Irlandia (Kidul) mardika saka [[Britania Raya]] taun 1920, padunung Irlandia Lor kang sebagéyansapérangan gedhé nganut agama [[Protestan]] lan isih setya marang Krajaan Britania Raya milih tetep dadi bagéyanpérangan nagara kesatuan Britania Raya. Wong-wong mau diarani kaum Unionis, déné wong saka Irlandia Kidul diarani kaum Nasionalis. Ananging permasalahan ora mandheg tekan semana, sebab wong-wong kang nganut agama [[Katulik]] ing Irlandia Lor ngrasa didiskriminasi. Karusuhan kang dijenengké ''The Troubles'' miwiti ing taun [[1969]].
 
== Daftar kutha ==
 
{{eropah}}
{{geo-stub}}
 
[[Kategori:Irlandia Lor]]
 
 
{{geo-stub}}
348.872

besutan