Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

3 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: kayata → kaya ta (3)
[[Gula]] [[jawa]] biyasané diarani uga [[gula]] [[abang]], [[gula]] [[palem]] lan [[gula]] [[arèn]].<ref name="internet2"/> Gula iki asale saka deresan [[kembang]] klapa utawa kang diarani [[manggar]].<ref name="internet2"/> Dèrèsan [[manggar]] banjur diolah utawa dimasak nganti pekat lan dicithak dadi setengan lingkaran.<ref name="internet2"/> [[Gula]] [[jawa]] rasané [[legi]] rada [[gurih]].<ref name="internet2"/> [[Gula]] [[jawa]] biyasane digawé [[bumbu]] [[rujak]] lan kanggo [[bumbu]] masakan liyane.<ref name="internet2"/> Gula jawa uga kena kanggo campuran bumbu lan marakaké [[sedhep]].<ref name="internet2"/> Umpamané [[bumbu]] [[cemedhing]], [[bumbu]] [[oséng]]-[[oséng]] [[kangkung]], lan liya-liyané.<ref name="internet2"/>
 
Kanggo para wanita [[gula jawa]] uga kena kanggo perawatan wajah.<ref name="internet2"/> Umumé wong wadon kepengin nduwé praupan kang resik lan cerah.<ref name="internet2"/> Ananging kadang thukul [[jerawat]], [[pori-pori]] wajah kang gedhé lan [[penuaan dini]].<ref name="internet2"/> Akéh-akéhé para wadon nggunakaké perawatan salon kayatakaya ta [[''facial'']] lan [[totok wajah]].<ref name="internet2"/> Nanging ana cara [[alami]] kang ora mbebayani kanggo ngatasi pori-pori besar lan rai kang rada kusam. Carane ya iku nggunakake [[gula]] [[jawa]].
Umumé [[gula jawa]] pancén kanggo gawé jajanan utawa bolu lan kanggo nggawé juruh bubur blowok.<ref name="internet2"/> Ananging saliyne iku, gula palem uga kena kanggo peremajaan [[kulit]], saéngga kulit katon luwih [[seger]].<ref name="internet2"/> Gula iki bisa kanggo nyilikake pori-pori saéngga [[kulit]] katon luwih [[alus]].<ref name="internet2"/>
 
=== Asil liyané ===
Olahan primer [[daging]] [[klapa]] kang mateng kena kanggo substitusi utawa pengganti [[glepung]] kanggo nggawé [[jajanan]].<ref name="internet5"/>
Jajanan iki kayatakaya ta [[roti]], [[biskuit]] dan [[kué]]-kué kering, [[permén]], [[és krim]] lan liya-liyané.<ref name="internet5"/>
Wujud olahan primér kang akèh digawé ya iku klapa parut kering[[''desiccated coconut'']].<ref name="internet5"/>
Saliyané iku, bisa uga [[glepung]] [[klapa]] kang digawé saka [[ampas]] [[klapa]] kang wis diperes santené.<ref name="internet5"/>
== Jinis ==
=== Klapa sawit ===
Klapa sawit [[''Elaeis'']] ya ikun [[tanduran]] kang bisa ngasilaké [[lenga]] [[karbolin]].<ref name="internet5"/> Lenga iki bisa digunaké kanggo ngoréng panganan.<ref name="internet5"/> Klapa sawit uga kalebu tanduran industri kang penting awit bisa ngasilaké lenga masak lan lenga industri, uga bahan bakar [[''biodiese'']].<ref name="internet5"/> Indonesia kalebu nagara kang ngasilake klapa sawit paling akèh ing donya.<ref name="internet5"/> Klapa [[sawit]] bisa urip ing [[Indonésia]] kayatakaya ta ing laladan [[Acéh]], pasisir timur [[Sumatra]], [[Jawa]] lan [[Sulawesi]].<ref name="internet5">[http://www.sinartani.com/agriprosesing/jenis-kelapa-bahan-baku-makanan-ringan-1266292176.htm](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref>
=== Klapa kuning ===
Klapa [[kuning]] ya iku [[klapa]] kang kulité wernané [[kuning]].<ref name="internet5"/>
348.872

besutan