Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

7 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: dipun → dipun (7)
 
=== Ujung Balkan ===
Tlatah Balkan dipun hubungakendipunhubungaken déning toya saking tigang sisi, inggih punika : [[Segara Ireng|Seganten Cemeng]] utawi ''Black Sea'' ing sisih wétan, lan cabang saking [[Segara Mediterania|Seganten Mediterania]] utawi ''Mediterranean Sea'' ing sisih kidul lan kilèn ( klebet seganten [[Segara Adriatik|Adriatik]], seganten [[Segara Ionian|Ionian]], seganten [[Segara Aegean|Aegean]] lan seganten [[Segara Marmara|Marmara]] ).
 
=== Balkan ===
Idhèntitas Balkan dipun dominasidipundominasi déning posisi geografinipun; sacara historis tlatah punika minangka dalan simpang saking rupi-rupi [[budaya]]. Dados pepanggihan antawis [[Basa Latin]] lan [[Basa Yunani]] rikala jaman [[Kakaisaran Romawi]], dados tujuan mlebetipun bangsa Pagan [[Slavs]], tlatah ingkang dados patemonipun agami [[Kristen Orthodox]] lan [[Katulik]], ugi dados titik patemon antawis agami [[Islam]] lan [[Kristen]], lan minangka tujuan tumrap pengungsi [[Yahudi]] wekdal mangsa ''Inquisition''.
 
Balkan sapunika dados tlatah ingkang gadhah werni-werni lan bènten-bènten basa etnik, dados papan kanggé basa-basa [[Basa Slavik]], [[Basa Romawi]], lan [[Basa Turki]], ugi [[Basa Yunani]], [[Basa Albania]], lan sanèsipun. Miturut sajarah kathah ètnik sanès kanthi basanipun piyambak-piyambak ingkang dumunung wonten ing tlatah punika, antawisipun :ètnik [[Celts]], [[Illyrians]], [[Romawi Kuno]], [[Avars]], [[Vlachs]], lan rupi-rupi sukubangsa saking Jerman.
[[Tapel wates]] lèr [[Ujung Balkan]] biasanipun arupi garis ingkang katarik saking Kali [[Danube]], [[Sava]] lan Kali [[Kupa River (Croatia)|Kupa]], lan satunggiling segmen ingkang ngubungaken ''mata air'' Kali Kupa kaliyan [[Lempongan Kvarner]].
 
Definisi sanès bab wates lèr Ujung Balkan sampun dipun usulakendipunusulaken::
 
* Garis [[Danube]] - [[Sava]] - [[Krka, Slovenia|Krka River]] - [[Postojna|Postojnska Vrata]] - [[Vipava River]] - [[Soča]])
 
=== Definisi Ingkang Umum Wayah Punika ===
Wonten ing sadhéngah [[negari Kilèn]], negari-negari ingkang dipun anggepdipunanggep kalebet Balkan inggih punika:
* [[Albania]]
* [[Bosnia-Herzegovina]]
* [[Makedonia]]
* [[Serbia]]
* [[Turki]], nanging namung [[Turki bagéan Éropah]] (sacara tradisional dipun wastanidipunwastani [[Rumelia]] utawi [[Thrace]] wétan)
Sawetawis negari ingkang kala-kala ugi dipun lebetakendipunlebetaken tlatah Balkan:
* [[Moldavia|Moldova]]
* [[Rumania]]
* Sanèsipun ([[Roma (people)|Roma]], ...)
 
Agami ingkang kathah dipun anutdipunanut ing tlatah Balkan inggih punika ([[Eastern Orthodoxy|Eastern Orthodox]] lan [[Catholicism|Katulik]]) [[Kristen]] lan [[Islam]]. [[Eastern Orthodox]] minangka agami utami ing:
* Bulgaria ([[Bulgarian Orthodox Church]])
* Greece ([[Church of Greece]])
348.872

besutan