Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

1 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: adedasar → adhedhasar, kerajaan → karajan (2), mekaten → makaten, sejarah → sajarah, ngelampahi → nglampahi
|caption = Potret terkenal dari Vlad III Dracula<ref name=Florescu/><ref name=Ambras/>
|date of birth = November atau Desember 1431<ref name=Florescu/>
|place of birth = [[Sighișoara|Schäßburg]], [[Transylvania]], kerajaankarajan [[Honggari]]
|date of death = Desember 1476<ref name=Florescu/>
|place of death = [[Bucharest]], [[Wallachia]]
'''Vlad III, Pangeran Wallachia''' (c. 1431 – Desember 1476), dipuntèpang dados '''Vlad Ţepeş''' (Romanian: '''Vlad Țepeș''' {{IPA-ro|ˈvlad ˈt͡sepeʃ|pron}} utawi '''Dracula''' (dalam [[Basa Indonésia]] asring dipunuwali dados Drakula), inggih punika [[pangeran]] [[Wallachia]] ingkang gadahi kuasa ing taun 1448, lajèng ing 1456 ngantos 1462 lan ing taun 1476.<ref name="Dracula"/>
 
Ing sejarahsajarah, Vlad misuhur badhè perlawananipun kaliyan èkspansi [[Kesultanan Utsmaniyah]]<ref>[http://www.romaniatourism.com/dracula.html Count Dracula's Legend]</ref> lan hukuman kejam ing oiyambakipun ngelampahinglampahi ing musuh-musuhipun.<ref name=Britannica>{{cite web | title = Vlad III | year = 2010 | publisher = Encyclopædia Britannica Online | url = http://www.britannica.com/EBchecked/topic/631524/Vlad-III | accessdate = 26 May 2010}}</ref>
 
Vlad III misuhur amargi mènginspirasi [[nama]] karaktèr [[vampir]] ing novèl [[Bram Stoker]] taun [[1897]], ''[[Drakula]]''.<ref name=Britannica/>
== Asma ==
 
Asma wikingipun ''Drăculea'' (ugi dipunsebat "Drakulya"), adedasaradhedhasar pinten-pinten dokumen, punika "putra sang [[naga]]", amargi ramanipun, [[Vlad II Dracul]], ingkang nampi julukan kasebut amargi piyambakipun sampun gabung kaliyan '''Ordo Naga''' ([[Order of the Dragon]]). ''Dracul'', asalipun saking [[basa Latin]] ''Draco'', punika "dragon", inggih punika asalipun saking tembung ing basa [[Yunani]] Δράκων (Dracon). Ing basa [[Rumania]], ''Drac'' punika "iblis".
 
Julukan mekatenmakaten, "Țepeș" ("[[sula|Penyula]]") asalipun saking karemenanipun nghukum tiyang kaliyan cara ing [[sula]]. Ing basa [[Turki Ottoman]], punika dipuntepang kaliyan asma "Kazıklı Voyvoda" ingkang punika "Pangeran Penyula".
 
punika gesangipun, piyambakipun nyerat asmanipun ing saben dokumen kaliyan asma ''Wladislaus Dragwlya'' utawi ''Drakwlya''.<ref>http://hrcak.srce.hr/file/19561</ref>
== Masa mudi ==
Vlad lahir ing [[Sighișoara]] (Hungaria: Segesvár), [[Transylvania]] (dados saking kerajaankarajan [[Hungaria]]), ing musim dingin taun 1431 saking [[Vlad II Dracul]], lan punika cucu saking ''[[Mircea the Elder]]''. Ibunipun dipunyakini punika istri kaping kalih saking ayahipun, Putri Cneajna saking [[Moldavia]], anak sulung saking ''[[Alexandru cel Bun]]''.<ref>Dracula: Prince of Many Faces", Florescu lan McNally, halaman 45</ref>. piyambakipun gadah kalih kakak tiri, [[Mircea II]] lan [[Vlad Călugărul]], lan adik tiri, [[Radu cel Frumos]].
 
ing wanci lahir lahir, ayahipun ingkang saged angsal julukan ''the Dragon'' ({{lang-ro|Dracul}}) punika ing perjalanan ing [[Nuremberg]] kanggé kawigatosan Ordo Naga. ing wanci berumur gangsal taun, Vlad nampi dados anggora Ordo.<ref name=Florescu>
348.872

besutan