Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

11 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: ipun → ipun, dipungantos → dipun-gantos, enggal → énggal (4), katah → kathah, kedadosan → kadadosan, Mei → Mèi, nembe → nembé, proses → prosès, sae → saé, sebage → minangka
 
== Pembagian anemia ==
Anemia boten mawon dipuntepangi sebageminangka kirang getih. Kedah dipunmangertos manawi wonten pinten – pinten anemia, inggih punika :
a. Anemia keranten kirang zat besi (Fe).
b. Anemis keranten pendharahan,
c. Anemia kronis
d. Anemia keranten gangguan nyerep ipunnyerepipun zat besi (Anemia dispagia sideropenik)
e. Anemia keranten kirang Fe wonten ing massa ngandhung.
f. Anemia keranten infeksi parasit (kados penyakit cacing tambang)
Anemia aplastik (gangguan pendamelan sel getih abrit dipunsertai gangguan pendamelan sel getih sanesipun) lan anemia aplastik sel getih abrit ingkang murni.
 
Risakipun sumsum balung kados wonten ing keganasipun, osteoporosis, lan myelo fibrosis (jaringan sumsum balung dipungantosdipun-gantos jaringan fibrosis) kados wonten ing penyakit ginjal kronis lan defiensi [[vitamin]] D.
 
Produksi hormone pankreas kirang, kados wonten ing :
* Eritropoetic protoporpiria
* Anemia sideroblastik dipunsertai kekirangan hormone pankreas lan sumsum balung berongga.
Anemia hemolitik (sel getih abrit enggalénggal ancur)
 
=== Gangguan hemoglobin ===
* Penyakit infeksi ingkang nimbul aken kerusakan wonten ing sel getih abrit
* Kegagalanipun sumsum balung
* Sel getih abrit ingkang dipunwujud normal, nanging penghancuranipun sel enggalénggal sanget.
 
==== Tanda lan gejala (sindrom) ====
* Gerah sirahipun Pemirenganipun ndengung
* Peningalanipun kunang – kunang
* Ngrasa enggalénggal lemes lan sempoyongan
* Gampil tersinggung
* Haidipun mandheg
* Organ limpa mengageng
* Nafas sesek. Awalipun nafas jero, lami – lami nafas dados dangkal akhiripun payah jantung sampe shock
* Nadi lemah lan enggalénggal sanget.
* Hipotensi ortostatik (tekanan getih ngandhap wekdhal perubahanipun posisi saking linggih wonten ing ngadheg uatwi saking tileman wonten ing posisi linggih).
* Tekanan getih sekedhik ningkat kados akibatipun reflex penyempitanipun pembuluh getih alit (arteriol, lami – lami tekanan getih andhap sanget sampe ngakibat aken kepejahan).
Anemia ingkang boten terlalu abot (sedengan) biasanipun dipunsebab aken keranten pendharahan.
Preparat Fe biasanipun dipunparing wonten wujud garam (kados Ferrous sulfat, glukonat utawi fumarat) utawi wonten wujud gabungan kalih gula (sacharat) ingkang dipunparing per oral nanging perlu dipunpertimbangaken pemaringan obat maag (antasida) lan dhaharan ingkang ganggu nyerapipun preparat besi (Fe), manawi penambahan vitamin C saged ningkat aken penyerapan Fe
Preparat Fe wonten ing wujud kapsul nyerapipun kirang saesaé, nanging kados punika pemaringan Fe per oral tebih lebih aman dipunbandhingaken kalih pemaringan secara suntikan. Pemaringan Fe suntikan biasanipun dipunparingi wonten ing penderita ingkang kirang toleransi manawi dipunparingi per oral uatawi keranten penderita keicalan katahkathah getih kados wonten ing congenital teleangiectasi hemorrhagic (kedadosankadadosan pelebaran pembuluh kapiler wekdhal lair)
Respons pemaringan zat besi nembenembé ketingal sasampunipun 7-10 dinten. Hal punika ketingal wonten ing preparat sel retikulosit (sel enem bakal dados sel getih abrit)
Manawi kalih pemaringan Fe anemia boten saged dipunatasi punika pendharahan taksih teros berlangsung utawi wonten prosesprosès keganasan wonten ing lebet tubuh penderita.
2. Transfusi getih
Pengobatan anemia boten merlu aken transfusi. Transfusi dipunperlu aken manawi penderita anemia sampun ngalami kesanesan jantung.
== Rujukan ==
* Yatim, Faisal.2003.Talasemia Leukimia dan Anemia.Jakarta:Pustaka Populer Obor.
--[[Panganggo:Ais Unnes|Ais Unnes]] <sup>[[Dhiskusi Panganggo:Ais Unnes|pirembagan]]</sup> 25 MeiMèi 2012 23.38 (UTC)Nayla Assifa
 
[[Kategori:Gejala penyakit]]
348.872

besutan