Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

19 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Desember → Dhésèmber (5), Februari → Fèbruari (3), Mei → Mèi, Propinsi → Provinsi, cita-cita → gegayuhan
| image=Fidel Castro.jpg
| order= [[Présidhèn Kuba|Présidhèn]] [[Déwan Nagara Kuba|Déwan Nagara]] lan Présidhèn [[Déwan Mentri Kuba|Déwan Mentri]] [[Kuba]]
| term_start=[[2 DesemberDhésèmber]] [[1976]]
| term_end=[[31 Juli]] [[2006]] (Transfer kekuasaan)
| vicepresident=[[Raúl Castro|Raúl Castro Ruz]] (I), <br /> [[Juan Almeida Bosque]], <br />
| successor=
| birth_date= {{birth date and age|1926|8|13}}
| birth_place=[[Birán]], [[PropinsiProvinsi Holguín]], [[Kuba]]
| death_date=
| death_place=
}}
 
'''Fidel Alejandro Castro Ruz''' <small>([[Gambar:Speaker Icon.svg|13px|]] [[:Media:Es-Fidel Castro.ogg|audio]])</small> (miyos [[13 Agustus]] [[1926]] - [[Havana]] [[25 November]] [[2016]]) punika [[Présidhèn Kuba]] sapunika. Sadèrèngipun, panjenenganipun mangréh [[Perdhana Mentri Kuba|Perdhana Mentri]] amargi dipuntunjuk ing wulan [[FebruariFèbruari]] [[1959]] sasampunipun dados komandhan [[Révolusi Kuba|révolusi]] ingkang gagal présidhèn [[Déwan Nagara Kuba|Déwan Nagara]] ngrangkep jawatan [[Déwan Mentri Kuba|Déwan Mentri]] [[Fulgencio Batista]] ing taun [[1976]]. Castro dados sekretaris sepisanan [[Parté Komunis Kuba]] (''Communist Party of Cuba'') ing taun [[1965]] lan ntransformasi Kuba dados [[nagara sosialis|républik sosialis]] [[nagara komunis|satunggal-parté]]. Sasampunipun dados Présidhèn, panjenenganipun dados [[komandhan]] [[Militer Kuba]]. Tanggal [[31 Juli]] [[2006]], Castro masrahaken jawatan kaprésidhènanipun dhumateng rayinipun, [[Raúl Castro|Raúl]] kanggé sapérangan wekdal.
 
Ing taun [[1947]], panjenenganipun tumut ing upados kudhéta diktator [[Républik Dominika]] [[Rafael Trujillo]] lan mlajar tumuju [[New York]] ([[Amérika Sarékat]]) amargi wontenipun ancaman badhé dipunsédani mengsah pulitikipun. Sasampunipun pikantuk [[gelar dhoktor|dhoktor]] ing babagan hukum taun [[1950]], panjenenganipun mrotès lan mandhégani obahan bawah tanah anti-pamaréntah atas pengambil-alihan kakuaosan lumantar [[kudhéta]] déning [[Fulgencio Batista]] taun [[1952]]. Taun [[1953]], panjenenganipun mandhégani serangan dhumateng barak militer [[Moncada Santiago de Cuba]], nanging gagal. Wonten 69 tiyang saking 111 tiyang ingkang tumut nyerbu séda lan panjenenganipun dipun''penjara'' 15 taun.
 
Sasampunipun pikantuk apunten lan dipunbébasaken tanggal [[15 MeiMèi]] [[1955]], panjenenganipun langsung mandhégani upados nglèngsèraken diktator Batista. Perlawanan punika lajeng dipunkenal [[Gerakan 26 Juli 1955|Gerakan 26 Juli]]. Tanggal [[7 Juli]] [[1955]], panjenenganipun mlajar nuju [[Meksiko]] lan pinanggih kaliyan pejuwang révolusioner [[Ernesto "Che" Guevara|Che Guevara]]. Sesarengan kaliyan 81 tiyang sanèsipun, panjenenganipun kundur nuju Kuba tanggal [[2 DesemberDhésèmber]] [[1956]] lan ''melakukan perlawanan gerilya'' ingkang laminipun 25 wulan ing Pagunungan Sierra Maestra.
 
Ing njawi Kuba, Castro wiwit nggalang kekiyatan kanggé nglawan dhominasi [[Amérika Sarékat]] lan tilas nagari [[Uni Soviet]]. <!--Ever since the failed [[Bay of Pigs invasion]] of Cuba in 1961 by the [[United States]], the Castro led government has had an openly antagonistic relationship with the US, and a simultaneous closeness with the Soviet bloc.--> Sasampunipun Uni Soviet runtuh taun [[1991]], cita-citagegayuhan lan gegayuhanipun wiwit dipunwujudaken kanthi pepanggihan kaliyan [[Hugo Chávez]] ing [[Venezuela]] lan [[Evo Morales]] saking [[Bolivia]].
 
Sadèrèngipun panjenenganipun tanggap warsa kaping 80 ingkang dhawah tanggal [[13 Agustus]] [[2006]], panjenenganipun masrahaken tampuk kapamimpinanipun kanggé sauntawis wekdal dhumateng rayinipun. Praktis, [[Raúl Castro|Raúl]] ngrangkep jawatan, inggih punika dados [[Présidhèn Kuba]] lan Mentri Pertahanan Kuba. Pamasrahan kakuwaosan punika ingkang sepisanan kawit panjenenganipun mréntah Kuba taun 1959. Castro ugi nyuwun riyaya tanggap warsanipun ingkang kaping 80 dipunduwa dumugi [[2 DesemberDhésèmber]] [[2006]] éwadéné pesta ''meriah'' ingkang laminipun sekawan dinten ing margi-margi utami Havana sampun sumadya, kalebet konsér megah saking musisi lan penyanyi [[Amérika Latin]].
 
Keséhatan Castro naté mandhap sasampunipun dhawah nalika pidhato taun [[2004]]. Ing wekdal semanten, dhengkul kiwa lan lengen tengenipun cidra.
{{start box}}
{{succession box | before = [[Osvaldo Dorticós Torrado]]| title = [[Présidhèn Kuba]]
|years=[[2 DesemberDhésèmber]] [[1976]] - [[23 FebruariFèbruari]] [[2008]]| after = [[Raúl Castro]]}}
{{succession box | before = [[José Miró Cardona]]| title = [[Perdhana Mentri Kuba]]
|years=[[16 FebruariFèbruari]] [[1959]] – [[2 DesemberDhésèmber]] [[1976]]| after = Jawatan ''ditiadakan''}}
{{end box}}
 
348.872

besutan