Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

5 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: ekspedisi → èkspèdhisi, hubungan → gayutan, industri → indhustri, negari → nagari (2), saksampunipun → sasampunipun, sakubengipun → saubengipun (2), sawetawis → sawatawis, sisi → sisih, nggadhahi → gadhah (2)
|'''Situs resmi'''||[http://www.manila.gov.ph http://www.manila.gov.ph]
|}
'''Manila''' (''Maynila'' ing basa [[basa Tagalog|Filipino]]) punika ibukitha [[Filipina]]. Kitha punika dumunung wonten ing sisisisih wétan [[Lempongan Manila]] ing pulo paling ageng lan paling ler Filipina, [[Luzon]]. Senajan taksih wonten sawetawissawatawis panggénan tiyang mlarat, kitha punika minangka salah satunggiling kitha kosmopolitan donya lan laladan metropolitanipun dados pusat ékonomi, budaya, pendidikan lan industriindhustri negarinagari punika. Manila asring kasebat ''[[Ultimo Adios|Mutiara Orient]]''.
 
Manila punika laladan metropolitan kanthi padunung langkung saking 10 yuta jiwa. Metropolis punika kasebat [[Metro Manila]], nanging asring namung dipuncekak dados ''Manila'' kémawon déning tiyang manca negarinagari, nggadhahigadhah 17 kitha lan munisipal. Artikel punika namung mbahas [[kitha]]nipun; pirsani [[Metro Manila]] kanggé artikel bab laladan metropolisipun.
 
Kitha punika minangka kitha paling padat nomer kalih ing Filipina saksampunipunsasampunipun kitha [[Quezon]], tilas ibukitha Filipina.
 
Manila lan laladan sakubengipunsaubengipun dipundadosaken satunggil minangka Metro Manila kanggé nggampilaken pengaturan laladan pertumbuhan super cepat punika. Wekdal punika, kitha lan metropolisipun minangka pusat budaya lan ékonomi. Nanging kitha punika ugi nggadhahigadhah masalah [[over-populasi]], [[kemacetan]], lan [[polusi]].
 
== Sajarah ==
Manila wiwitanipun arupi satunggiling pemukiman [[muslim]] ing sungapan [[Kali Pasig]] ing pesisir [[Lempongan Manila]]. Salah setunggil perkiraan asal naminipun inggih punika saking ukara ''may nilad'' ingkang sacara harafiah maknanipun "wonten ''nilad''". Nilad piyambak artosipun tuwuhan [[bakau]] akembang pethak ingkang tuwuh ing laladan punika wau.
 
Wonten ing tengah [[abad ka-16]], tlatah sakubengipunsaubengipun Manila dipunpréntah déning tiga [[rajah]] inggih punika: [[Rajah Sulayman]] lan [[Rajah Matanda]] ing komunitas sisih kidulipun Kali Pasig lan [[Rajah Lakandula]] ing sisih Lèr. Para rajah wau ugi ngawontenanken hubungangayutan kaliyan [[Kesultanan Brunei]], [[Kesultanan Sulu|Sulu]], lan [[Ternate]] ing [[Cavite]].
 
=== Duginipun Spanyol ===
Taun [[1570]], satunggiling ekspedisièkspèdhisi [[Spanyol]] ingkang dipunpimpin déning [[Miguel López de Legazpi]] dumugi Manila. Andhahanipun, [[Martín de Goiti]], késah saking [[Cebu]] lan saduginipun dhateng Manila, dipuntampi déning tiyang Tagalog muslim. Senaos makaten, Goiti tetep nyerang Manila kanthi pasukan ingkang agengipun 300 orang. Legaz dugi setaun malih lan mujudaken perdamaian kaliyan para [[rajah]].
Piyambakipun ndamel satunggiling dewan kota kanthi anggota 15 jalmi. [[Intramuros]] ingkang dipunkubengi déning tembok dipunwangun kanggé
nglindhungi para penjajah [[Spanyol]]. Tanggal [[10 Juni]] [[1574]], Raja [[Phillip II saking Spanyol]] maringi gelar ''Insigne y Siempre Leal Ciudad'' ("Distinguished and Ever Loyal City") dhumateng Manila. Manila dados ibukitha [[Filipina]] taun [[1595]] lan dados pusat perdhagangan [[perak]] trans-[[Samudera Pasifik|Pasifik]].
348.872

besutan