Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

5 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Bagéan → Pérangan, Demografi → Dhémografi, dipungantos → dipun-gantos, dunia → donya, Ekonomi → Ékonomi, sekaligus → sisan (2), nggadhahi → gadhah
|colspan="2" style="text-align:center; background:none;"|[[Gambar:Japan_tokyo_map_small.png|200px]]
|}
'''Tokyo''' (東京; ''Tōkyō'', [[harafiah]]: ibukitha wétan) punika [[ibukitha]] [[Jepang]] sekaligussisan tlatah ingkang paling padhet ing Jepang, sarta laladan [[metropolitan]] paling ageng ing donya dipuntingal saking cacah padunungipun (33.750.000 ing kitha lan tlatah saubengipun).
 
Watawis 12 yuta padunung manggèn ing Tokyo lan atusan èwon sanèsipun wongsal-wangsul saben dinten saking tlatah saubengipun kanggé nyambut damel utawi dagang ing Tokyo. Tokyo punika punjer pulitik, ékonomi, budaya lan akademis ing Jepang sarta panggénan pura [[kaisar Jepang]] lan kursi pamaréntahan nagari, sekaligussisan minangka punjer bisnis lan finansial utami tlatah [[Asia Wétan]].
 
Tokyo anggadhahi sakedhik gedhong pencakar langit tinimbang kitha sanès ingkang saukuran, amargi wontenipun tatacara konstruksi [[lindhu]]. Wangunan di Tokyo kathahipun arupi apartemen tingkat andhap (6 ngantos 10 lantai) lan griya kulawarga ingkang alit. Tokyo ugi minangka lokasi [[Transportasi di Tokyo|sistem transportasi massal ingkang paling kompleks sadonya]], lan misuwur déning jam-jam sibukipun ingkang padhet.
 
Tokyo sacara harafiah maknanipun "ibukitha wétan" wonten ing [[basa Jepang]], kosok balèn kaliyan ibukitha lami ingkang wonten ing kilèn, [[Kyoto]], ingkang dipunnamikaken "saikyo", utawi "ibukitha kilèn" ing [[abad ke-19]]. Ngantos taun [[1870-an]], Tokyo dipunwastani "[[Edo]]". Nalika punjer kekaisaran pindhah saking Kyoto dhateng Edo, naminipun lajeng dipungantosdipun-gantos.
 
== Geografi ==
Prefektur Tokyo dipunpérang dados Dharatan dan kepulowan. BagéanPérangan Dharatan dumunung wonten ing sisih kidul-kilèn [[Lempongan Tokyo]], watawis 90 km saking wétan ka kilèn, lan 25 km lèr ka kidul. Tokyo wewatesan kaliyan [[Prefektur Chiba]] ing sisih wétan, [[Prefektur Yamanashi]] ing kilèn, [[Prefektur Kanagawa]] ing kidul, lan [[Prefektur Saitama]] ing sisih lèr. Kepuloanipun arupi [[Kepulauan Izu]] lan [[Kepulauan Ogasawara]], manjang watawis 1.000 km ka [[Samudra Pasifik]].
 
=== Distrik kutha/laladan pemilihan ===
Prefektur Tokyo nggadhahigadhah [[23 dhistrik kusus]] ingkang arupi:
[[Gambar:Shibuya tokyo.jpg|thumb|right|210px|[[Shibuya]], punjer budaya rumaja Jepang, gadhah penyeberangan umum paling sibuk sadonya, ing ngajengipun [[Hachiko|Hachikō]] stasiun Shibuya.]]
{|
|}
 
== EkonomiÉkonomi ==
[[Gambar:Yasukuni_Jinja_7_032.jpg|thumb|210px|[[Kuil Yasukuni]], peristirahatan pungkasan kurban perang Jepang.]]
 
Tokyo punika markasipun perusahaan sèktor ékonomi nasional lan duniadonya.
 
== DemografiDhémografi ==
Miturut yuswa ([[2002]]):
* Laré alit (0-14): 1,43 juta (12%)
348.872

besutan