Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

2 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎Sejarahipun Karaté: éjaan, replaced: Korea → Koréa (2)
 
== Sejarahipun Karaté ==
Ilmu bela dhiri punika sejatosipun sampun wonten awit [[manungsa]] wonten, perkawis punika saged dipuntingali saking peninggalan purbakala kados ta: [[kapak]] [[watu]], [[lukisan]] [[kéwan]] ingkang dipunpejahi nganggé [[gaman]] kados tumbak lan panahan.<ref name="internet1">[http://www.pbforki.org/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=42&Itemid=53 SEJARAH KARATE & FORKI] (dipunakses ing tanggal 8 Juni 2011)</ref> Bela dhiri ing wekdal punika taksih gadhah sipat kanggé njagi saking gagguanipun kéwan.<ref name="internet1"/> Nanging wiwit kathahipun tiyang ing [[donya]], gangguan saking manungsa ugi wonten saéngga kathah tiyang ingkang minat ngudi [[èlmu]] bela dhiri.<ref name="internet1"/> Sampun kasebat ing [[4000]] taun kepengker, sasampunipun [[Sidhartha Gautama]] séda, lajeng para pandherekipun pikantuk amanat supados ngrembakaken [[agami|agama]] [[Buda]] ing [[alam]] donya.<ref name="internet1"/> Ananging amargi saking angelipun medhan, lajeng para pendheta dipunparingi sangu ilmu bela dhiri.<ref name="internet1"/> Misi nyebaraken agami Buda dhateng arah [[kulon|kilèn]] ndherek ngrembakaken èlmu [[Pangkration]] utawi [[Wrestling]] ing [[Yunani]].<ref name="internet1"/> Misi ingkang dhateng [[kidul]] ngrembakaken pencak [[silat]].<ref name="internet1"/> Ingkang dhateng ler njelajahi nagari [[China]] ngrembakaken [[kungfu]].<ref name="internet1"/> Saking nagari [[China]] rombongan ingkang dhateng [[KoreaKoréa]] ngasilaken bela dhiri ingkang sapunika dipunsebat [[Taekwondo]].<ref name="internet1"/> Saking KoreaKoréa pranyata rombongan punika boten saged nglajengaken lampah dhateng nagari Jepang, namung dumugi kepulauan [[Okinawa]].<ref name="internet1"/> Rombongan boten saged mlebet Jepang amargi ing wekdal punika Jepang sampun ngrembakaken ilmu bela dhiri [[Jujitsu]], [[Judo]], [[Kendo]], lan èlmu [[perang]] utawi [[Kenjutsu]].<ref name="internet1"/> Ing taun 1600-an, [[Karajan Jepang]] sampun nguwasani Okinawa.<ref name="internet1"/> Kerajaan Jepang mrentah Okinawa kanthi tangan wesi, warganipun boten kepareng gadhah gaman utawi sanjata tajam, ngantos boten angsal gadhah [[tongkat]].<ref name="internet1"/> Kanthi boten dipunmangertosi déning pihak pamaréntah karajan Jepang, bangsa Okinawa nyinaoni èlmu bela dhiri kanthi tangan kosong ingkang ing wekdal punika dipunparingi asma [[Tote]].<ref name="internet1"/> Saking satunggal teknik ngantos teknik sanèsipun, èlmu bela dhiri punika dipunsinaoni kanthi temen lan para pendheta ndherek ngrembakaken èlmu bela dhiri punika.<ref name="internet1"/>
Salajengipun ing [[taun]] [[1921]] salah satunggalipun warga Okinawa ingkang namanipun Gichin Funakoshi nepangaken èlmu bela dhiri saking TOTE punika ing Jepang, lajeng naminipun dipun-gantos dados nami karaté, manut kaliyan aksen Jepang wonten ing cara maosipun huruf [[Kanji]].<ref name="internet1"/> Awit ing wekdal punika karaté ngrembaka ing Jepang.<ref name="internet1"/>
 
348.872

besutan