Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

6 bèt wis ditambahake, 2 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: pérangan saka → péranganing, padunungé → sing ndunungi, padunung → sing ndunungi
|-
| [[Padunung]]<br />&nbsp;– Total (2005)<br />&nbsp;– % dari Spanyol<br />&nbsp;– [[Kapadhetan]]
| [[Pratélan wewengkon otonomi Spanyol miturut padunungsing ndunungi|Peringkat ka- 1]]<br />&nbsp;7.849.799<br />&nbsp;17,9%<br />&nbsp;89,95/km²
|-
| [[Demonim]]<br />&nbsp;– [[basa Inggris]]<br />&nbsp;– [[basa Spanyol]]
|}
 
'''Andalusia''' ([[basa Spanyol]]: ''Andalucía'') iku [[wewengkon otonomi ing Spanyol|komunitas otonomi]] [[Spanyol]]. Andalusia iku wewengkon otonomi kang paling padhet padunungésing ndunungi lan kang kaloro paling gedhé saka 17 wewengkon kang amangun Spanyol. Kutha krajané ya iku [[Sevilla]].
 
Andalucia diwatesi, ing sisih lor déning [[Extremadura]] lan [[Castilla-La Mancha]]; ing sisih wétan déning [[Murcia]] lan [[Laut Mediterania]]; ing sisih kulon déning [[Portugal]] lan [[Samudra Atlantik]] (kidul-kulon); ing sisih kidul déning [[Segara Mediterania]] (kidul-wétan) lan [[Samudra Atlantik]] (kidul-kulon) kahubungaké déning [[Selat Gibraltar]] ing pucuk kidul kang misahaké [[Spanyol]] karo [[Maroko]]. Uga ing sisih kidul tlatah iki wewatesan karo [[Gibraltar]], koloni [[Karajan Manunggal]].
[[Gambar:Spain Andalusia Cordoba BW 2015-10-27 13-54-14.jpg|thumb|left|250px|masjid ing Andalusia]]
Jeneng Andalusia asal saka jeneng [[basa Arab]] "Al Andalus", kang ngarujuk marang pérangan sakapéranganing [[jazirah Iberia]] kang biyèn ana ing ngisor pamaréntahan [[Muslim]]. Sajarah Islam Spanyol bisa tinemu ing "gapura" [[al-Andalus]]. [[Tartessos]], kutha krajan Peradaban Tartessos kang biyèn agung lan kuwasa, dumunung ing Andalusia, lan kaloka sajeroning Alkitab kanthi jeneng Tarsus. Luwih akèh informasi bab wewengkon iki bisa tinemu sajeroning ''entri'' ''[[Hispania Baetica]]'', jeneng provinsi Romawi kang biyèn dumunung ing wewengkon iki.
 
Budaya Andalusia akèh kadayan déning pamaréntahan Muslim ing wewengkon iku sajeroning wolung abad, kang pungkasan taun 1492 kanthi penaklukan Granada déning ratu lan ratu Katulik.
347.212

besutan