Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

5 bèt wis dibusak, 1 taun kepungkur
éjaan, replaced: Kerajaan → Karajan, nilai → aji (2), sacara → kanthi
Nalika wangsul dhateng India, piyambakipun mbiyantu prosès kamardikan India saking penjajahan Inggris; bab punika dados inspirasi kanggé rakyat ing koloni-koloni sanèsipun ndhèrèk berjuang supados pikantuk kamardikan lan mecah [[Kemaharajaan Karajan Manunggal]] lajeng ambangun [[Persemakmuran]].
 
Rakyat saking sawatawis [[agami]] lan [[ètnis|suku]] ingkang bènten-bènten ingkang gesang wonten ing India wekdal punika yakin yèn India peryogi dipunpecah dados sawatawis nagari supados saben golongan saged gadhah nagari piyambak. Kathah ingkang péngin supados para pemeluk agama [[Hindhu]] lan [[Islam]] gadhah nagari piyambak. Gandhi punika satunggiling pemeluk agami [[Hindhu]] nanging piyambakipun remen dhumateng pamikir-pamikir saking agama-agama sanès klebet agami [[Islam]] lan [[Kristen]]. Piyambakipun percanten yèn manungsa saking sadaya agami kedah gadhah hak ingkang sami lan gesang sesarengan sacarakanthi damai wonten ing satunggaling nagari.
 
Taun [[1947]], India siyos mardhika lan pecah dados kalih nagari, India lan [[Pakistan]]. Bab punika boten dipunsarujuki déning Gandhi.
 
Prinsip Gandhi, ''[[satyagraha]]'', asring dipunterjemahaken dados "margi ingkang leres " utawi "margi tumuju kabébasan ", sampun maringi inspirasi dhumateng génerasi aktivis-aktivis dhémokrasi lan anti-rasisme kados [[Martin Luther King, Jr.]] lan [[Nelson Mandela]]. Gandhi asring mratélaaken yèn nilaiaji-nilaiaji ajaranipun prasaja sanget, ingkang adhedhasar kapitayan Hindhu tradisional: leres (satya), lan non-kakerasan (ahimsa).
 
Wonten ing [[30 Januari]] [[1948]], Gandhi dipunperjaya déning satunggiling tiyang Hindhu ingkang murka amargi Gandhi dipunanggep langkung mihak dhumateng kaum [[Muslim]].
Museum elektronik Nobèl mempunyai artikel mengenai hal tersebut.
[http://www.nobel.se/peace/articles/gandhi/index.html]
Sepanjang hidupnya, aktivitas Gandhi telah menarik berbagai komentar dan opini. Misalnya, sebagai penduduk KerajaanKarajan Karajan Manunggal, [[Winston Churchill]] pernah berkata ''"Menyedihkan...melihat Mr. Gandhi, seorang pengacara Kuil Tengah yang menghasut, sekarang tampil sebagai seorang fakir yang tipenya umum di Timur, menaiki tangga Pura Viceregal dengan badan setengah-telanjang."'' Begitu juga dengan [[Albert Einstein]] yang berkomentar berikut mengenai Gandhi: ''"(Mungkin) para génerasi berikut akan sulit mempercayai bahwa ada orang seperti ini yang pernah hidup di donya ini."''
Karya Mahatma Gandhi tidak terlupakan olèh génerasi berikutnya. Cucunya, [[Arun Gandhi]] dan [[Rajmohan Gandhi]] dan bahkan anak cucunya, [[Tushar Gandhi]], adalah aktivis-aktivis sosio-pulitik yang terlibat dalam mempromosikan non-sikara di seluruh donya.
 
347.212

besutan