Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

Gedhéné ora owah, 2 taun kepungkur
→‎Sajarah Kairo: éjaan, replaced: sacara → kanthi
 
== Sajarah Kairo ==
[[Fostat|Al-Fostat]], tinemu taun [[751]] cedhak kutha-kutha Mesir liyané, kalebu kutha krajan lawas [[Memphis, Mesir|Memphis]], [[Heliopolis]], [[Giza]] lan bètèng [[Byzantine]] ing [[Bèntèng Babylon|Babylon-ing-Mesir]]. Fustat sajatiné diyasa minangka kutha anyar kanggo garnisun militèr wadyabala Arab lan minangka lokasi punjer kang paling cedhak saka [[Arabia]] kang bisa diaksèd liwat [[Kali Nil]]. Fustat dadi punjer regional [[Islam]] sajeroning kalamangsa [[Umayyad]] lan panggonan pungkasan pemimpin Umayyad, [[Marwan II]], ngadhepi kaum [[Abbasid]]. Sabanjuré, sajeroning jaman [[Fatimid]], Al-Qahira (Kairo) ing sa-lor-é Fustat, sacarakanthi resmi didadèkaké kutha krajan ing taun [[969]]. Atusan taun, Kairo tuwuh lan nyerep kutha-kutha lokal liyané kaya déné Fustat, nanging taun [[969]] dianggep "taun madeg" minangka kutha modhèrn.<ref>{{cite web|url=http://www.saudiaramcoworld.com/issue/196905/cairo-a.millennial.htm|title=Cairo, a Millennial|accessdate=2007-08-09|author=Irene Beeson|pages= 24, 26-30 |date=September/October 1969|publisher=[[Saudi Aramco World]]}}</ref>
 
Ing taun [[1250[]], para wadya batur tukon [[Mamluks]] nguwasani Mesir lan mimpin saka kutha krajan Kairo nganti taun [[1517]], ya iku nalika dikalahaké déning [[Kakaisaran Ottoman|Ottoman]]. Wadya [[Napoleon]] saka [[Prancis]] tau nguwasani Mesir sedhéla, ya iku taun [[1798]] nganti [[1801]], sawisé iku perwira Ottoman, [[Muhammad Ali saka Mesir|Muhammad Ali]] ndadèkaké Kairo kutha krajan Kraton swatantra wiwit taun [[1805]] nganti [[1882]]. Kutha iki sabanjuré tiba ing panguwasané [[Inggris]] nganti Mesir mardika ing taun [[1922]].
347.212

besutan