Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

11 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: penyakit → lelara (3), : → : (5), biasanipun → limrahipun (4)
[[Gambar:Symptoms of anemia.png|thumb|250px|Gejala utama kang metu ana ing lara anemia]]
 
'''Anemia''' Anemia dipunngertosi dados kekirangan [[getih]], punika keranten :
# Kirangipun konsèntrasi hemoglobin
# Mengandhapipun hematokrit
 
== Pembagian anemia ==
Anemia boten mawon dipuntepangi minangka kirang getih. Kedah dipunmangertos manawi wonten pinten – pinten anemia, inggih punika :
a. Anemia keranten kirang zat besi (Fe).
b. Anemis keranten pendharahan,
d. Anemia keranten gangguan nyerepipun zat besi (Anemia dispagia sideropenik)
e. Anemia keranten kirang Fe wonten ing massa ngandhung.
f. Anemia keranten infeksi parasit (kados penyakitlelara cacing tambang)
g. Anemia sel ageng
h. Anemia perniosiosa keranten gangguan nyerapipun vitamin B12 akiba kirangipun asam lambung (anhydria)
Anemia aplastik (gangguan pendamelan sel getih abrit dipunsertai gangguan pendamelan sel getih sanèsipun) lan anemia aplastik sel getih abrit ingkang murni.
 
Risakipun sumsum balung kados wonten ing keganasipun, osteoporosis, lan myelo fibrosis (jaringan sumsum balung dipun-gantos jaringan fibrosis) kados wonten ing penyakitlelara ginjal kronis lan defiensi [[vitamin]] D.
 
Produksi hormone pankreas kirang, kados wonten ing :
# Penyakit [[ginjal]] pankreas
# Prodhuksi hormon kelenjar gondhok kirang
# Mutasi hemoglobin hingga kirang kemampuan kanggem ngikat oksigen.
2. Gangguan matengipun sel getih abrit lan sel getih abrit kirang afektif wonten:
Matengipun sitoplasma sel terganggu keranten :
* Kirang zat besi (Fe), talasemia.
* Anemia sideroblastik
* Kekirangan vitamin B1
* Kesanesan metabolisme asam folat
Penyakit ingkang dipunsebat orotic asiduria :
* Anemia diseritropoetic primer (tipe I 4)
* Eritropoetic protoporpiria
1. Pemaringan zat besi (Fe)
Kanggem ngatasi anemia ingkang jelas penyebabipun, maringi Fe kirang berhasil, sadèrèngipun penyebab dipunatasi.
Anemia ingkang boten terlalu abot (sedengan) biasanipunlimrahipun dipunsebab aken keranten pendharahan.
Preparat Fe biasanipunlimrahipun dipunparing wonten wujud garam (kados Ferrous sulfat, glukonat utawi fumarat) utawi wonten wujud gabungan kalih gula (sacharat) ingkang dipunparing per oral nanging perlu dipunpertimbangaken pemaringan obat maag (antasida) lan dhaharan ingkang ganggu nyerapipun preparat besi (Fe), manawi penambahan vitamin C saged mundhak aken penyerapan Fe
Preparat Fe wonten ing wujud kapsul nyerapipun kirang saé, nanging kados punika pemaringan Fe per oral tebih lebih aman dipunbandhingaken kalih pemaringan kanthi suntikan. Pemaringan Fe suntikan biasanipunlimrahipun dipunparingi wonten ing penderita ingkang kirang toleransi manawi dipunparingi per oral uatawi keranten penderita keicalan kathah getih kados wonten ing congenital teleangiectasi hemorrhagic (kadadosan pelebaran pembuluh kapiler wekdhal lair)
Respons pemaringan zat besi nembé katingal sasampunipun 7-10 dinten. Hal punika katingal wonten ing preparat sel retikulosit (sel enem bakal dados sel getih abrit)
Manawi kalih pemaringan Fe anemia boten saged dipunatasi punika pendharahan taksih teros berlangsung utawi wonten prosès keganasan wonten ing lebet tubuh penderita.
Pemaringan ATG punika dipunlampahi kalih dosis 15 mg/Kg BB dipunlarut aken wonten toya garam fisiologis saking infus salami 4-6 jam wonten wekdhal 10 dinten berturut – turut.
4. Transplantasi sumsum balung
Transplantasi punika saking sesamian penderita ingkang biasanipunlimrahipun dipunlampahi wonten wonten ing pengobatan anemia aplastik.
5. Pemaringan EPO (Erythropoetin)
Pemaringan EPO punika gadah kegunaan kanggem ngrangsang pendhamelan sel getih abrit.
--[[Panganggo:Ais Unnes|Ais Unnes]] <sup>[[Dhiskusi Panganggo:Ais Unnes|pirembagan]]</sup> 25 Mèi 2012 23.38 (UTC)Nayla Assifa
 
[[Kategori:Gejala penyakitlelara]]
348.872

besutan