Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

42 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: ) → ) (2), ( → ( (2), : → : (2), biasanipun → limrahipun, - → - (18), - → - (18)
{{artikel ing krama}}
'''Balkan''' inggih punika nami sajarah lan nami géografis kanggé nedahaken satunggiling [[subregion|tlatah]] ing [[Éropah Kidul-wétan]]. Tlatah punika wiyaripun antawis 550,000 km² kanthi sing ndunungi kinten-kinten of 55 yuta. Nami saking basa [[Greek language|Yunani]] kanggé tlatah ''Ujung Balkan '' inggih punika Ujung [[Haemus]] (Χερσόνησος του Αίμου, ''Chersónisos tou Aímou''). Tlatah punika mendhet nami saking [[Gunung Balkan]] ingkang mujur saking [[Bulgaria]] tengah dumugi tlatah [[Serbia]] wétan.
[[Gambar:Balkan peninsula line.jpg|thumb|right|Garis saking titik paling lèr Adriatic dumugi titik paling lèr Seganten Cemeng ( [[Black Sea]] )]]
[[Gambar:Balkans-ethnique.JPG|thumb|right|200px|Peta Etnik Balkan sebelum [[Perang Balkan I]].]]
[[Gambar:Balkanpeninsula.png|thumb|250px|Ujung Balkan peninsula (Miturut Garis Danube-Sava-Kupa)]]
 
=== Ujung Balkan ===
Tlatah Balkan dipunhubungaken déning toya saking tigang sisih, inggih punika : [[Segara Ireng|Seganten Cemeng]] utawi ''Black Sea'' ing sisih wétan, lan cabang saking [[Segara Mediterania|Seganten Mediterania]] utawi ''Mediterranean Sea'' ing sisih kidul lan kilèn ( klebet seganten [[Segara Adriatik|Adriatik]], seganten [[Segara Ionian|Ionian]], seganten [[Segara Aegean|Aegean]] lan seganten [[Segara Marmara|Marmara]] ).
 
=== Balkan ===
Idhèntitas Balkan dipundominasi déning posisi geografinipun; kanthi historis tlatah punika minangka dalan simpang saking rupi-rupi [[budaya]]. Dados pepanggihan antawis [[Basa Latin]] lan [[Basa Yunani]] rikala jaman [[Kakaisaran Romawi]], dados tujuan mlebetipun bangsa Pagan [[Slavs]], tlatah ingkang dados patemonipun agami [[Kristen Orthodox]] lan [[Katulik]], ugi dados titik patemon antawis agami [[Islam]] lan [[Kristen]], lan minangka tujuan tumrap pengungsi [[Yahudi]] wekdal mangsa ''Inquisition''.
 
Balkan sapunika dados tlatah ingkang gadhah werni-werni lan bènten-bènten basa etnik, dados papan kanggé basa-basa [[Basa Slavik]], [[Basa Romawi]], lan [[Basa Turki]], ugi [[Basa Yunani]], [[Basa Albania]], lan sanèsipun. Miturut sajarah kathah ètnik sanès kanthi basanipun piyambak-piyambak ingkang dumunung wonten ing tlatah punika, antawisipun :ètnik [[Celts]], [[Illyrians]], [[Romawi Kuno]], [[Avars]], [[Vlachs]], lan rupi-rupi sukubangsa saking Jerman.
 
=== Kontroversi ===
[[Tapel wates]] lèr [[Ujung Balkan]] biasanipunlimrahipun arupi garis ingkang katarik saking Kali [[Danube]], [[Sava]] lan Kali [[Kupa River (Croatia)|Kupa]], lan satunggiling segmen ingkang ngubungaken ''mata air'' Kali Kupa kaliyan [[Lempongan Kvarner]].
 
Definisi sanès bab wates lèr Ujung Balkan sampun dipunusulaken::
 
* Garis [[Danube]] - [[Sava]] - [[Krka, Slovenia|Krka River]] - [[Postojna|Postojnska Vrata]] - [[Vipava River]] - [[Soča]])
* Garis [[Danube]] - [[Sava]] - [[Ljubljansko polje]] - [[Idrijca]] - [[Soča]]
* Garis [[Dniester]] - [[Timişoara]] - [[Zagreb]] - [[Triglav]]
* Garis [[Trieste]] - [[Odessa]] ([[Trieste-Odessa line]]) [http://runeberg.org/salmonsen/2/2/0604.html]
* Garis Lempongan [[Trieste]] - [[Ljubljana]] - [[Sava]] - [[Danube]] ([http://www.rastko.org.yu/istorija/srbi-balkan/jilic-knot.html])
 
=== Definisi Ingkang Umum Wayah Punika ===
* [http://www.balkanbaby.blogspot.com/ BalkanBaby travel writing, analysis and photos from the Balkans]
* [http://www.lib.msu.edu/sowards/balkan/ Balkan History by Steven W. Sowards]
* [http://www.seeurope.net/ SEEurope.net] - news coverage on Southeastern Europe
* [http://www.setimes.com/ Southeast European Times]
* [http://www.csees.net/ The Centre for South East European Studies]
* [https://archive.is/20121213092651/www.eia.doe.gov/emeu/cabs/balkans.html Balkans region: Oil and Gas Fact Sheet] - [[United States Department of Energy]] Analysis Brief
* [http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4397497.stm Balkans urged to curb trafficking - BBC]
* [http://www.balkanupdate.com News from Balkans]
348.872

besutan