Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

12 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: genus → génus, ordo → ordho, biyasané → lumrahé (2), - → - (10)
 
Zat Kimia kang ana ing jeruk keprok:
- alkoida (godhong lan kulit buah)
- polifenol (odhong lan kulit buah)
- flavonoida (oyot)
- lenga atsiri (godhong lan woh)
- saponin akar
 
Gizi:
- vitamin c
- mineral zat besi
- kalsium
- gula
- asam setrat
 
Khasiat:
Wujud godhongé bulat telur nganti lonjong, pangkal godhongé bunder utawa tumpul, pucuk godhongé lincip lan beringgit, dawané [[8]]-[[15]] [[cm]], ambané [[2]]-[[6]] [[cm]], godhongé [[lunyu]] lan ana bintil-bintil cilik kang wernané bening.<ref name="internet3"/> Godhong pérangan ndhuwur wernané [[ijo]] tuwa rada keling-keling, déné godhong pérangan ngisor wernané [[ijo]] [[nom]] utawa [[ijo]] rada [[kuning]], burem. Yèn diremes godhongé ambuné [[wangi]].<ref name="internet3"/>
 
Kembangé duwé wujud kaya [[bintang]], wernané [[putih]] rada [[abang]] utawa [[putih]] rada [[kuning]].<ref name="internet3"/> Jeruk purut bentuké bulat telur, kulité ijo ana kerut-kerutane, lan mrenthel-mrenthel.<ref name="internet3"/> Jeruk purut rasané [[kecut]] rada [[pait]], biyasanélumrahé kanggo [[masak]], nggawé jajanan utawa [[manisan]].<ref name="internet3"/> [[Cangkok]] lan [[wiji]] dadi cara paling apik kanggo nangkaraké [[jeruk purut]].<ref name="internet3"/>
==== Dasanama ====
[[Sumatera]]: unte mukur, u. pangir [[(Batak)]], lemau purut, l. sarakan [[Lampung)]], lemao puruik [[(Minangkabau)]], dema kafalo [[(Nias)]].<ref name="internet3"/> [[Jawa]]: limau purut, jeruk wangi, jeruk purut [[(Sunda, Jawa)]].<ref name="internet3"/> [[Bali]]: jeruk linglang, jeruk purut.<ref name="internet3"/>[[Flores]]: mude matang busur, mude nelu. [[Sulawesi]]: ahusi lepea (Seram), lemo puru (Bragi.s).<ref name="internet3"/> [[Maluku]]: Munte kereng (Alf'uru), usi ela [[(Amhoh)]], lemo jobatai, wama faleela [[(Halmahera)]].<ref name="internet3"/> NAMA ASING Kaffir lime leaf and zest (I), bai magrut (T), Kabuyao, percupin orange, citron combara.<ref name="internet3"/> NAMA SIMPLISIA ''Citri hystricis Folium'' (daun jeruk purut), ''Citri hystricis Pericaipium'' (kulit buah jeruk purut).<ref name="internet3"/>
=== Jeruk bali ===
Jeruk bali akèh manfaate tumprap kasehatan.<ref name="internet4">[http://health.kompas.com/read/2011/03/09/08213033/Turunkan.Kolesterol.dengan.Jeruk.Bali health.kompas.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref> Jeruk bali ngandhut pektin luwih akèh tinimbang jeruk liyané.<ref name="internet4"/>[[Pektin]] iki bisa ngurangi [[kolésterol]] lan uga bisa ngurangi risiko lelara [[jantung]].<ref name="internet4"/>
Rasane [[kecut]] [[legi]] lan bentuke bunder, ukurané luwih gedhé tinimbang jeruk liyané.<ref name="internet4"/> Kulit jeruk bali biyasanélumrahé kanggo nggawé [[dolanan]] mobil-mobilan.<ref name="internet4"/> Ananging dolanan iki biyasane mung kanggo bocah sing urip ing désa.<ref name="internet4"/> [[Daging]] jeruk bali ambune [[seger]] Lan ngandhut akèh [[banyu]]. Jeruk iki bisa dipangan langsung sawisé dionceki utawa kanggo campuran [[salad]] lan [[rujak]].<ref name="internet4"/>
 
[[Daging]] [[putih]] kang ana ing antarané [[kulit]] njaba lan woh kang ana banyuné, bisa digawé manisan.<ref name="internet4"/> Daging putih iki duwé [[kelenjar]] lenga.<ref name="internet4"/> Ing [[Vietnam]] [[kembang]] [[jeruk bali]] kang wangi dienggo nggawe [[farfum]].<ref name="internet4"/> Kayu jeruk bali uga kanggo nggawe piranti dapur.<ref name="internet4"/>
348.872

besutan