Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

72 bèt wis dibusak ,  1 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Kanthi kapisah [[Henry hennel]] saka [[Britania Raya]] lan S.G Serullas saka [[Perancis]], nggawe étanol saka dekomposisi etil hidrogen sulfat ing taun [[1826]]. Ing taun [[1828]], [[Michael Faraday]] kasil nggawé étanol saka hidrasi [[etilena]] kang dikatalisis déning [[asam]]. Prosès iki kaya prosès sintesis étanol indhustri modern.<ref name=Hennell>{{cite journal |author=Hennell, H. |year=1828 |title=On the mutual action of sulfuric acid and alcohol, and on the nature of the process by which ether is formed |journal=Philosophical Transactions |volume=118 |issue=365–71 |doi=10.1098/rstl.1828.0021 |pages=365}}</ref>
 
Étanol wis digunakaké minangka bahan bakar ing [[Amérika Sarékat]] wiwit taun [[1840]]. Nanging, pajek panggunaané ora ''ekonomis''. Pajek iki dibusak ing taun [[1906]]<ref name=siegel>{{cite news|url=http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=7426827|title=Ethanol, Once Bypassed, Now Surging Ahead|author=Robert Siegel|publisher=NPR|date=2007-02-15|accessdate = 2007-09-22}}</ref> lan wiwit taun [[1908]] otomobil Ford Model T wis bisa dilakokaké nggunakaké étanol.<ref name=dipardo>{{cite web|url=http://tonto.eia.doe.gov/FTPROOT/features/biomass.pdf|title=Outlook for Biomass Ethanol Production and Demand|publisher=United States Department of Energy|author=Joseph DiPardo|accessdate =2007-09-22|format=PDF}}</ref>
 
== Sipat-sipat fisika ==
|}
 
Étanol ya iku cuwèran kang ora ana wernané, gampang ngwubnguwab kang nduwé ambu kang khas. Étanol kebakarkobong tanpa ablukninggalaké langes kanthi [[ilat]] [[geni]] awerna [[biru]] lan trakadhang ora bisa didelok ing cahya kang padatan.
 
Sifat-sipat fisika étanol mliginé diéprabawanidipangaruhi déning anané gugus [[hidroksil]] lan cekaké ranté karbon étanol. GuguésGugus hidroksil bisa mèlu ing jero ikatan hidrogen, saéngga nggawé étanol dadi caircuwèr lan luwih angèl nguap saka senyawa orèganikorganik liyané kanthi massa molekul kang padha.
 
Étanol ya iku pelarutpanglarud kang serbagunasarwaguna, èncèr ing jero banyu lan pelarutpanglarud organik liyané, kaya ta [[asam asetat]], [[aseton]], [[benzena]], [[karbon tetraklorida]], [[kloroform]], [[dietil eter]], [[etilena glikol]], [[gliserol]], [[nitrometana]], [[piridina]], lan [[toluena]].<ref name=crc/><ref name=merck/> Étanol uga larutlarud ing [[hidrokarbon]] alifatik kang ènthèng, kaya ta [[pentana]] dan [[heksana]], lan uga larud ing senyawa klorida alifatik kaya ta [[1,1,1-trikloroetana|trikloroetana]] lan [[tetrakloroetilena]].<ref name=merck>{{cite book |author=Windholz, Martha |title=The Merck index: an encyclopedia of chemicals and drugs |publisher=Merck |location=Rahway, N.J., U.S.A |year=1976 |isbn=0-911910-26-3 |edition=9th}}</ref>
[[pentana]] dan [[heksana]], lan uga larut ing senyawa klorida alifatik kaya ta [[1,1,1-trikloroetana|trikloroetana]] lan [[tetrakloroetilena]].<ref name=merck>{{cite book |author=Windholz, Martha |title=The Merck index: an encyclopedia of chemicals and drugs |publisher=Merck |location=Rahway, N.J., U.S.A |year=1976 |isbn=0-911910-26-3 |edition=9th}}</ref>
 
Campuran étanol-banyu nduwé volume kang luwih cilik saka gunggung cuwèran loro mau kanthi kapisah. Campuran étanol lan banyu kanthi [[volume]] kang padha bakal ngasilaké campuran kang volumené mung tikel 1,92 saka gunggung volume wiwitan.<ref name=crc>''CRC Handbook of Chemistry'', 44th ed.</ref><ref name=ChemTech>{{cite encyclopedia |chapter=Ethanol |title=[[#Encyc_Chem|Encyclopedia of chemical technology]] |year=1991 |pages=813 |volume=9}}</ref> PencampuranCampuran étanol dan air bersifat [[eksotermik]] dengan ènergi sakiwa-tengené 777 J/mol dibebaskan pada 298 K<ref>{{cite journal |author=Costigan MJ, Hodges LJ, Marsh KN, Stokes RH, Tuxford CW |title=The Isothermal Displacement Calorimeter: Design Modifications for Measuring Exothermic Enthalpies of Mixing |journal=Aust J Chem. |volume=33 |issue=10 |pages=2103–19 |year=1980 |url=http://www.publish.csiro.au/nid/51/paper/CH9802103.htm |doi=10.1071/CH9802103}}</ref>.
 
Campuran étanol lan airbanyu bakal mbentuk [[azeotrop]] hingan watara kanthi perbandingandumadi 89%&nbsp;mol% étanol lan 11%&nbsp;molmo% banyu.<ref>{{cite journal |author=Lei Z, Wang H, Zhou R, Duan Z |title= Influence of salt added to solvent on extractive distillation|journal=Chem Eng J. |volume=87 |issue= |pages=149–56 |year=2002 |doi=10.1016/S1385-8947(01)00211-X}}</ref>. Perbandhingan iki uga bisa dinyatakaké minangka 96% volume étanol lan 4% volume banyu ing tekanan normal lan T = 351 K. Komposisi azeotropik iki gumantung banget karo suhu lan tekanan. Étanol bakal ngilang ing tenperatur sangisoré 300 K.<ref>{{cite journal |author=Pemberton RC, Mash CJ |title=Thermodynamic properties of aqueous non-electrolyte mixtures II. Vapour pressures and excess Gibbs energies for water + ethanol at 303.15 to 363.15 K determined by an accurate static method |journal=J Chem Thermodyn. |volume=10 |issue=9 |pages=867–88 |year=1978 |month=September |doi=10.1016/0021-9614(78)90160-X }}</ref>.
 
[[Gambar:Ethanol-xtal-1976-3D-balls.png|thumb|300px|Ikatan hidrogen ing étanol padhet ing −186&nbsp;°C]]
2.378

besutan