Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

tanpa ringkesan besutan
 
{{TabelPBB}}
'''Pasarékatan Bangsa-Bangsa''' ({{jav|ꦥꦱꦫꦺꦏꦠꦤ꧀ꦧꦁꦱꦧꦁꦱ}}) utawi kasingkat '''PBB''' ([[basa Inggris]]: '''United Nations''' utawi kasingkat '''UN''') punika satunggaling organisasi internasional ingkang anggotanipun méh sadaya [[Anggota PBB|nagari]] ing [[bumi|donya]]. Lembaga punika dumadi kanggé maringi fasilitas ing hukum internasional, pangamanan internasional, lembaga ékonomi, lan pangayoman sosial.
 
Perserikatan Bangsa-bangsa dipunadegaken ing [[San Francisco]] tanggal [[24 Oktober]] [[1945]] sasampunipun [[Konferensi Dumbarton Oaks]] ing [[Washington, DC]], nanging [[Sidang Umum PBB|Sidang Umum]] ingkang kapisan-dipunrawuhi wakil saking 51 nagari-nembé lumampah tanggal [[10 Januari]] [[1946]] (ing [[Church House]], [[London]]). Saking taun [[1919]] dumugi taun [[1946]], wonten satunggal organisasi ingkang mirib, naminipun [[Liga Bangsa-Bangsa]], ingkang saged kaanggep dados pendhahulunipun PBB.
4.134

besutan