Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

1 bèt wis ditambahake, 1 taun kepungkur
c
clean up, replaced: tradisional → tradhisional using AWB
 
Saksampune pejah [[Salomo]] (''[[Sulayman]]'') ing 931 SM, sedasa suku ing utara nolak nampi [[Rehabeam]] dados ratu punika, lan dados gantos ing sawatawis taun 930 SM milih [[Yerobeam]], ingkang boten saking garis Daud, dados ratu. Karajan utara lajeng dipuntepang kaliyan [[Karajan Israèl]] utawi Israèl. Pemberontakan kadadosan ing [[Sikhem]], lan [[suku Yehuda]] punika ingkang kasisa kawiwitan ingkang nampi Kulawarga [[Daud]]. Lajeng, sasampunipun [[suku Benyamin]] gabung kaliyan Yehuda, [[Yerusalem]] (ingkang manggèn ing teritori Benyamin: {{ayat|Yosua|18|28}}) dados kutha krajan kraton énggal mau. Karajan kidul dipunsebat kaliyan kraton Yehuda utawi Yehuda. {{ayat|2 Tawarikh|15|9}} juga menyebutkan bahwa anggota suku-suku [[suku Efraim|Efraim]], [[suku Manasye|Manasye]], lan [[suku Simeon|Simeon]] "melarikan diri" ing Yehuda ngantos pamaréntahan [[Asa saking Yehuda]].
Raja [[Hizkia]] saking Yehuda (727-698 SM) ing Alkitab dipunsebataken dados pemrakarsa pembaharuan ingkang maksa ukum Yahudi nolak [[pemberhalaan]] (ing hal punika, penyembahan kaliyan [[Ba'al]]im and [[Asyera]] ing antawisipun déwa-déwa tradisionaltradhisional Timur Dekat).
<ref>http://scholar.cc.emory.edu:80/scripts/ASOR/BA/Borowski.html</ref><ref>{{ayat|2 Raja-ratu|18|20}}</ref> Ngantos kekuasaanipun ugi tanggal [[inskripsi Siloam]] ing [[alfabet Fenisia|alfabet Ibrani Lama]].
Ing pamaréntahan ratu [[Yosia]] (640-609 SM) kadadosan reformasi agami. Miturut Alkitab, saat pemulihan dipunlampahi ing Kuil, sebuah 'Kitab Hukum' kapanggih (kemungkinan [[Kitab Ulangan]]).<ref>[http://www.infidels.org/library/modern/gerald_larue/otll/chap19.html] Uga delengen {{ayat|1 Raja-ratu|13}}, {{ayat|2 Raja-ratu|22|23|passage=y}}, {{ayat|2 Tawarikh|34|35}}</ref>
5.584

besutan