Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

3 bèt wis dibusak, 1 taun kepungkur
ganti isi, replaced: ananging → nanging (2), Ananging → Nanging
}}
[[Gambar:The divided kingdom.jpg|right|thumb|250px|Karajan Serikat Salomo terpecah, kaliyan Yerobeam merintah sadaya Karajan Israèl Utara (warni ijem ing peta)]]
'''Karajan Yehuda''' ({{Asma Ibrani|מַלְכוּת יְהוּדָה|Malḫut Yəhuda|Malḵûṯ Yəhûḏāh}}) gésang ing kalih kalamangsa ing sajarah Yahudi. Miturut [[Alkitab Ibrani]], kraton tuwuh ing Yehuda saksampuné pejah [[Saul]], ing [[suku Yehuda]] ngangkat [[Daud]], ingkang asalipun saking [[Suku Yehuda]], kanggé merintah wewengkon kasébut. Saksampune pitung taun Daud dados ratu [[Karajan Israèl (kraton sarékat)|Karajan Israèl]] sarékat. Ing mangsa-mangsa punika, [[Yerusalem]] dados [[kutha krajan]] saking kraton sarékat. ({{ayat|2 Samuel|5|6|7}}) AnangingNanging, ing sawatawis 930 SM, kraton sarékat terpecah, kaliyan sédasa kaliyan kalih wélas [[suku Israèl]] nolak cucu Daud [[Rehabeam]] dados ratu mereka. Karajan Yehuda ingkang énggal tuwuh dados salah satunggaling pamaréntahan, lan pamaréntahan sanèsipun ingkang dipuntepang kaliyan Karajan Israèl, utawi Israèl. Karajan Yehuda punika asring dipunsébat minangka '''Karajan Selatan''', anangingnanging Karajan Israèl amargi perpecahan mau dipunsébat Karajan Utara. Yehuda ngantos taunan 586 SM, ing kraton mau dipunserbu déning [[Kekaisaran Neo-Babilonia|Kekaisaran Babilonia]] ing ngandap Nebuzaradan, kepala prajurit pengawal [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar]]. ({{ayat|2 Raja-ratu|25|8|21}}) kaliyan [[Pembuangan ing Babilonia|pengasingan penduduk]] lan penghancuran [[Kuil Pertama|Kuil]] lan Yerusalem, penghacuran kraton sampun purna.
[[Garis Daud|Dinasti Daud]] dipunwiwiti ing suku Yehuda ngangkat Daud minangka ratu sasampunipun pejah Saul. Garis Daud kalajengan piyambakipun dados ratu Karajan Israèl sarékat. Ing kraton sarékat terpecah, suku Yehuda lan [[suku Benyamin|Benyamin]] ajeg ndhèrèk garis Daud, ingkang merintah ngantos kraton dipunhancuraken ing taun 586 SM. Manawi makaten, garis Daud ajeg dipunhormati déning para buangan ing Babilonia, ingkang nghormati ''[[Rosh Galut]]'' dados ratu ing pembuangan.
== Wewengkon ==
 
== Nabi-nabi Yehuda ==
* [[Amos]], mbabar ing Yehuda anangingnanging berdakwah ing Israèl
* [[Habakuk]]
* [[Mikha]]
347.212

besutan