Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

Gedhéné ora owah ,  1 taun kepungkur
c
ngganti tembung, replaced: netral → nétral using AWB
}}
 
'''Étanol''', diarani uga é'''til alkohol''', '''alkohol murni''', '''alkohol absolut''', utawa '''alkohol''', ya iku jinis cuwèran kang gampang nguwab, gampang kobong, ora ana wernané lan salah siji jinising [[alkohol]] kang paling asring digunakaké ing padinan. Senyawa iki minangka obat psikoaktif lan bisa tinemu ing ombèn-ombèn kang ngandhut alkohol lan ing piranti [[termometer]] modhern.
 
Étanol kalebu ing alkohol ranté tunggal, kanthi [[rumus kimia]] C<sub>2</sub>H<sub>5</sub>OH lan rumus empiris [[Karbon|C]]<sub>2</sub>[[Hidrogen|H]]<sub>6</sub>[[Oksigen|O]]. Étanol ya iku isomer saka dimetil eter. Étanol asring dicekak dadi '''EtOH''', kanthi "Et" minangka cekakan saka gugus etil (C<sub>2</sub>H<sub>5</sub>).
 
=== Reaksi asam-basa ===
Gugus hidroksil étanol nggawé molekul iki rada [[basa]]. Étanol mèh netralnétral ing njero banyu, kanthi [[pH]] 100% étanol ya iku 7,33, berbandhing karo pH banyu murni kang gedhéné 7,00. Étanol bisa diowahi dadi [[konjugat basa]]né, ion [[alkoksida|etoksida]] (CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>O<sup>−</sup>), kanthi ngreaksiké karo [[logam alkali]] kaya ta [[natrium]]:
:2CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>OH + 2[[sodium|Na]] → 2CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>ONa + [[hidrogen|H<sub>2</sub>]]
 
4.016

besutan