Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

1.332 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
'''Basa resmi''' iku basa sing duwé setatus ukum kang mirunggan ing nagara, praja, utawa yurisdhiksi tinamtu. Lumrahé basa resmi kanggo ngarani basa kang kagunakaké ing pepréntahan (contoné ing pangadilan, parlemèn, lan administrasi).<ref>"Official Language", ''Concise Oxford Companion to the English Language'', Ed. Tom McArthur, Oxford University Press, 1998.</ref> Ing saindhengé donya, 178 nagara padha duwé basa resmi saorané cacah siji, lan 101 saka nagara-nagara mau ngakoni basa resmi luwih saka siji. Akèh undhang-undhang ing donya kang nyebutaké basa resmi utawa [[national language|basa nasional]] luwih saka siji.<ref>{{Cite web|url=https://www.constituteproject.org/search?lang=en&key=lang|title=Read about "Official or national languages" on Constitute|access-date=2016-03-28}}</ref><ref>{{Cite web|url=http://www.axl.cefan.ulaval.ca/index.html|title=L'aménagement linguistique dans le monde: page d'accueil|website=www.axl.cefan.ulaval.ca|access-date=2016-03-28}}</ref> Sawenèh nagara nggunakaké jejuluk basa resmi kanggo mikuwati golongan-golongan wong bumi kanthi cara awèh dalan marang golongan-golongan mau supaya mangertèni dalané pepréntahan lumantar basané dhéwé. Ing nagara-nagara kang ora ngangkat basa resmi, basa nasional kang ''[[de facto]]'' lumrahé ngrembaka. [[English language|Basa Inggris]] iku minangka basa resmi kang kalumrah dhéwé awit diakoni ing 51 nagara. [[Basa Arab]], [[Basa Prancis|Prancis]], lan [[Basa Spanyol|Spanyol]] uga diakoni akèh nagara.
'''Basa Resmi''' sawijining [[nagara]] iku siji utawa luwih [[basa]] kang dianggo déning [[pamaréntah]] sajeroning nerbitaké maklumat-maklumat lan uga basa kang dianggo déning warga kanggo sesambungan karo instansi pamaréntah kanthi resmi. Basa resmi uga kang dianggo sajeroning pengajaran ing instansi [[pendhidhikan]].
 
Basa resmi kang uga minangka [[indigenous language|basa pribumi]] karan ''éndhoglosik'', déné kang ora minangka basa pribumi karan ''éksoglosik''.<ref>[http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/endoglossic endoglossic] lan [http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/exoglossic exoglossic] ing OxfordDictionaries.com.</ref> Salah siji contoné ya iku [[Nigeria|Nigéria]], kang duwé basa resmi éndhoglosik cacah telu. Kanthi cara mangkono, nagara duwé ancas ngreksa basa-basa pribumi sanajan uga ngakoni basa Inggris minangka basantara (''lingua franca'').
Akèh uga (salah siji) basa resmi sawijining nagara dudu basa asli nagara mau nanging basa warisan saka kaum penjajah. Malahan kerep basa resmi ora ndarbèni ''[[native speaker]]'' utawa penutur asli. Bab iki kadadéan antarané ing sawetara nagara ing [[Afrika]] tilas jajahan [[Prancis]], [[Singapura]] kanthi [[basa Inggris]], [[Suriname]] kanthi [[basa Walanda]] lan [[Timor Timur]] kanthi [[basa Portugis]].
 
== Uga delengenRéferènsi ==
{{reflist}}
* [[Basa resmi provinsi ing Indonésia]]
 
[[Kategori:Basa]]
62.839

besutan