Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

15 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
ndandani diakritik
}}
 
'''Étanol''', diarani uga é'''tilétil alkohol''', '''alkohol murni''', '''alkohol absolut''', utawa '''alkohol''', ya iku jinis cuwèran kang gampang nguwab, gampang kobong, ora ana wernané lan salah siji jinising [[alkohol]] kang paling asring digunakaké ing padinan. Senyawa iki minangka obat psikoaktif lan bisa tinemu ing ombèn-ombèn kang ngandhut alkohol lan ing piranti [[termometer]] modhernmodhèrn.
 
Étanol kalebu ing alkohol ranté tunggal, kanthi [[rumus kimia]] C<sub>2</sub>H<sub>5</sub>OH lan rumus empiris [[Karbon|C]]<sub>2</sub>[[Hidrogen|H]]<sub>6</sub>[[Oksigen|O]]. Étanol ya iku isomer saka dimetil eter. Étanol asring dicekak dadi '''EtOH''', kanthi "Et" minangka cekakan saka gugus etil (C<sub>2</sub>H<sub>5</sub>).
 
[[Fermentasi|Fèrmèntasi]] [[gula]] dadi étanol ya iku salah sawijiné reaksiréaksi organik kang tuwa dhéwé kang tau ditindakaké manungsa. Temahan saka ngonsumsi étanol ya iku bisa nggawé mendem, kang manungsa wis mangertèni wiwit biyèn. Ing jaman modhernmodhèrn, étanol diasilaké saka kagunan indhustri pangilangan lenga patro.<ref name=myers>{{Cite book | author=Myers, Richard L.; Myers, Rusty L. | title=The 100 most important chemical compounds: a reference guide | year=2007 | publisher=Greenwood Press | location=Westport, Conn. | isbn=0313337586 | pages=122}}</ref>
 
Étanol akèh digunakaké minangka panglarud manékabahan kimia kang dituduhaké kanggo konsumsi lan kagunan liyané. Tuladhané ya iku ing lenga wangi, panambah rasa, pawarna panganan, lan usada. Ing kimia, étanol ya iku panglarud kang wigati lan minangka reaktan kanggo sintesis senyawa kimia liyané. Ing sujarahé, étanol minangka bahan bakar.
638

besutan