Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

12 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
c
bot Menambah: sh:Laser; kosmetik perubahan
'''Laser''' (cekakan saka [[basa Inggris]]: '''''Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation''''') iku sawijining alat sing migunakaké èfèk [[mekanika kuantum]], [[pancaran kastimulasi]], kanggo ngasilaké sawijining [[cahya]] sing [[kohèrens]] saka medium "lasing" sing dikontrol kamurnian, ukuran, lan wanguné. Sinar laser bisa sambung-sinambung lan kanthi amplituda-konstan (dikenal minangka ''CW'' utawa ''gelombang berkelanjutan''), utawa detak, kanthi migunakaké tèknik ''[[Q-switching]]'', ''[[modelocking]]'', utawa ''[[gain-switching]]''.
 
Jrpning operasi detak, akèh daya puncak sing luwih dhuwur bisa digayuh. Sawijining medium laser uga bisa duwé fungsi minangka [[amplifier optikal]] nalika di-''seed'' nganggo cahya saka sumber liya. Signal sing dikuataké bisa mèmper banget karo signal input jroning istilah [[panjang gelombang]], fase, lan polarisasi; Bab iki wigati jroning [[komunikasi optikal]]. Tembung kriya "lase" maknané mroduksi cahya kohèrens, lan asalé saka tembung ''laser'' iki.
<!--
[[Sumber cahaya]] umum, seperti [[bola lampu incandescent]], memancarkan [[foton]] hampir ke seluruh arah, biasanya melewati [[spektrum elektromagnetik]] dari panjang gelombang yang luas. Banyak sumber cahaya juga [[coherens|incoherens]]; yaitu, tidak ada hubungan [[fase]] tetap antara foton yang dipancarkan oleh sumber cahaya. Secara kontras, laser biasanya memancarkan foton dalam cahaya yang sempit, dijelaskan-baik, [[polarisasi|terpolarisasi]], sinar koherens mendekati-monokromatik, terdiri dari [[panjang gelombang]] tunggal atau [[warna]].
[[ro:Laser]]
[[ru:Лазер]]
[[sh:Laser]]
[[simple:Laser]]
[[sk:Laser]]
37.432

besutan