Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

24 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Macemé pertandhingan ing Olimpiade kuno bisa kasebut sarwa atos. Para atlet mlayu pada mlayu sak kenceng-kencengé tanpa nganggo lambaran sikil. Para panunggang jaran pada lomba entèk-entèkan tanpa pelana utawa sanggurdi. Para atlet sing mencolot gawa pemberat sing diayunké kanggo nambah surungan maju. [[Olahraga]] sing paling abot yaiku [[Pancratium|pankration]], [[olahraga]] nggabungaké [[gulat]] lan [[tinju]] gaya tradhisional.<ref>{{cite web|title=Olympic Games|url=http://www.britannica.com/EBchecked/topic/428005/Olympic-Games/59589/The-ancient-Olympic-Games|publisher=Encyclopædia Britannica|format=registration required|accessdate=29 April 2009}}</ref> Para atlet oleh nyépak utawa nekak lawané, sing ora diéntukaké yaiku mencèt mata, nyokot, lan nyeklèkake driji. ''Fairplay'' bener-bener digatèkaké para atlet. salah sijining artefak purba ngetokaké adegan tinju antarané rong atlet. Sing menang tinju yaiku pihak sing bisa ngampleng sirah lawané. Pihak sing kalah kudu ngacungaké driji tanda ngaku kalah.<ref>Spivey (2004), hal. 229–230</ref>
 
Olimpiade kuno mung entuk ditonton lan dimeloni para pria. Amarga para atlet kudu tandhing nganggo awak ora nganggo busana, kajaba kanggo kesempatan khusus, kaya lomba keréta jaran. Dèwèké nanggo busana manéko warna kanggo nudhuhaké status sosial sing nduwé keréta lan [[jaran]]. Kanggo wong [[Yunani]] ora nganggo busana dadi cara paling pas kanggo [[olahraga]]. DewekeDèwèké bungah menawa duweniduwèni awak sing atletis.<ref name="Burkert">Burkert (1983), hal. 95</ref> Sing menang pertandhingan entuk mahkota godong, kaya godong zaitun liar sing ngganteni medali. Kadang-kadang sing juara diarak mlebu [[kutha]] lewat siji bolongan/terowongan sing digawedigawé khusus ing tembok [[kutha]]. DewekeDewèké dielu-elu ing dalan [[kutha]] lan disambut kanthi wacanan [[puisi]].<ref>Swadling (1999), hal. 90–93</ref> Hadiah liane kanggo olahragawan sing berprestasi arupa bebas saka pajek lan entuk pangananmangan gratis. Salah sijining kota uga wenehidiwènèhi bonus duit sing jumlahejumlahé gedhe. Malah ing [[kutha]] sing dinggo panggon pemenang digawekakedigawèkaké patung sing dewekedewèké. Akeh patung watu lan perunggu isih sisa tekan saiki lan iku dadi hadiah sing paling langgeng duweneduwéné sing juara. Salah siji bagian cabang atletik sing isih tetep dikenal tekan saiki yaiku [[maraton]], yaiku perlombaan mlayu sing adohe kira-kira 42 km.<ref>Olympic Museum, "The Olympic Games in Antiquity", hal. 2</ref>
Olimpiade kuno mung entuk ditonton lan dimeloni para pria. Amarga para atlet kudu tandhing nganggo awak ora nganggo busana, kajaba kanggo kesempatan khusus, kaya lomba kereta jaran. Deweke nanggo busana maneko warna kanggo nudhuhake status sosial sing nduwe kereta lan [[jaran]].
Kanggo wong [[Yunani]] ora nganggo busana dadi cara paling pas kanggo [[olahraga]]. Deweke bungah menawa duweni awak sing atletis.<ref name="Burkert">Burkert (1983), hal. 95</ref> Sing menang pertandhingan entuk mahkota godong, kaya godong zaitun liar sing ngganteni medali. Kadang-kadang sing juara diarak mlebu [[kutha]] lewat siji bolongan/terowongan sing digawe khusus ing tembok [[kutha]]. Deweke dielu-elu ing dalan [[kutha]] lan disambut kanthi wacanan [[puisi]].<ref>Swadling (1999), hal. 90–93</ref> Hadiah liane kanggo olahragawan sing berprestasi arupa bebas saka pajek lan entuk panganan gratis. Salah sijining kota uga wenehi bonus duit sing jumlahe gedhe. Malah ing [[kutha]] sing dinggo panggon pemenang digawekake patung sing deweke. Akeh patung watu lan perunggu isih sisa tekan saiki lan iku dadi hadiah sing paling langgeng duwene sing juara. Salah siji bagian cabang atletik sing isih tetep dikenal tekan saiki yaiku [[maraton]], yaiku perlombaan mlayu sing adohe kira-kira 42 km.<ref>Olympic Museum, "The Olympic Games in Antiquity", hal. 2</ref>
 
== Cathetan suku ==