Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

1.184 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
 
Bareng karo magnetisme, listrik nggawe interaksi fundamental kang diarani elektromagnetisme. Listrik bisa kedaden amerga akeh fenomena fisika kang akeh dingerteni, kaya petis, medan listrik lan arus listrik. Listrik digunakake ing industri kaya elektronik lan tenaga listrik.
 
==Sipate listrik==
Listrik nyebabake munggahe patang gaya dhasar kang alami lan sifate kang ajeg ing barang kang bisa diukur. Ana ing kasus iki, frasa “jumlah listrik” uga digunakake frasa “muatan listrik” lan uga “jumlah muatan”. Ana rong jinis muatan listrik yaiku positif lan negatif. Saka eksperimen, muatan kang padha jinise bakal padha-padha nulak lan muatan kang beda jinise bakal tarik-tarikan. Gedhe ne gaya tarikan lan tulakan iku ditetepake dening hukm Coulomb. Ana efek saka listrik kang dirembug ing fenomena listrik lan elektromagnetik.
 
Satan uni SI saka muatan listrik yaiku coulomb, kang duwe singkatan “C”. Simbole Q digunakake ing persamaan kanggo ngewakili kuantitas listrik utawa matan. Tuladhane, “Q=0,5 C” tegese “kuantitas muatan listrike yaik 0,5 coulomb”.
 
Yen listrik ngalir saka bahan khusus, kaya wolfram lan tungsten, cahaya pijar kang dipancarake dening logam kuwi. Bahan-bahan kaya ngono dianggo ing lampu bohlam.
 
Saben listrik ngalir mawa bahan kang ora duwe hambatan, mula bakal diculake panas. Saya gedhe arus listrike, mula panas kang metu bakal san saya dhuwur. Sipat iki dianggo ing elemen setrika lan kompor listrik.
1.047

besutan