Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

749 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Image:Scottobear - 051231 sun (by-sa).jpg|thumb|250px|Petir salah sijine wujud listrik]]
 
'''Kalistrikan''' yaiku sipat barang kang metu saka anane muatan listrik.<ref name="internet1"> {{id}}[http://carapedia.com/pengertian_definisi_listrik_info3192.html pengertian listrik] (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)</ref> Listrik uga bisa ditegesi kaya ing ngisor iki:
*Listrik yaiku kahanan saka partikel subatomik tartamtu, kaya elektron lan proton, kang nyebabake narik lan mentale gaya ing antarane.<ref name="internet1"/>
*Listrik yaiku sumber energi kang disalurake jalaran [[kabel]].<ref name="internet1"/> Arus listrik ana amerga ana muatan listrik kang ngalir saka saluran positif menyang saluran negatif.<ref name="internet1"/>
 
Bareng karo magnetisme, listrik nggawe interaksi fundamental kang diarani elektromagnetisme.<ref name="internet2"/> Listrik bisa kedaden amerga akeh fenomena fisika kang akeh dingerteni, kaya petis, medan listrik lan arus listrik.<ref name="internet2"/> Listrik digunakake ing industri kaya elektronik lan tenaga listrik.<ref name="internet2"/>
 
==Sipate listrik==
Listrik nyebabake munggahe patang gaya dhasar kang alami lan sifate kang ajeg ing barang kang bisa diukur.<ref name="internet2"> {{id}}[http://www.azhie.net/2012/04/pengertian-arus-listrik.html pengertian arus listrik] (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)</ref> Ana ing kasus iki, frasa “jumlah listrik” uga digunakake frasa “muatan listrik” lan uga “jumlah muatan”.<ref name="internet2"/> Ana rong jinis muatan listrik yaiku positif lan negatif.<ref name="internet2"/> Saka eksperimen, muatan kang padha jinise bakal padha-padha nulak lan muatan kang beda jinise bakal tarik-tarikan.<ref name="internet2"/> Gedhe ne gaya tarikan lan tulakan iku ditetepake dening hukm Coulomb. Ana efek saka listrik kang dirembug ing fenomena listrik lan elektromagnetik.<ref name="internet2"/>
 
Satan uni SI saka muatan listrik yaiku coulomb, kang duwe singkatan “C”.<ref name="internet2"/> Simbole Q digunakake ing persamaan kanggo ngewakili kuantitas listrik utawa matan.<ref name="internet2"/> Tuladhane, “Q=0,5 C” tegese “kuantitas muatan listrike yaik 0,5 coulomb”.<ref name="internet2"/>
 
Yen listrik ngalir saka bahan khusus, kaya wolfram lan tungsten, cahaya pijar kang dipancarake dening logam kuwi.<ref name="internet2"/> Bahan-bahan kaya ngono dianggo ing lampu bohlam.<ref name="internet2"/>
 
Saben listrik ngalir mawa bahan kang ora duwe hambatan, mula bakal diculake panas.<ref name="internet1"/> Saya gedhe arus listrike, mula panas kang metu bakal san saya dhuwur.<ref name="internet1"/> Sipat iki dianggo ing elemen [[setrika]] lan [[kompor]] listrik.<ref name="internet1"/>
 
==Cathetan Suku==
{{reflist}}
 
 
[[af:Elektrisiteit]]
1.047

besutan