Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

1.041 bèt wis ditambahake, 6 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
'''Kerajaan Yehuda''' ({{Asma Ibrani|מַלְכוּת יְהוּדָה|Malḫut Yəhuda|Malḵûṯ Yəhûḏāh}}) gesang ing kalih periode ing sejarah Yahudi. Miturut [[Alkitab Ibrani]], kerajaan tuwuh ing Yehuda saksampune pejah [[Saul]], ing [[suku Yehuda]] ngangkat [[Daud]], ingkang asalipun saking [[Suku Yehuda]], kangge merintah wilayah kasebut. Saksampune pitung taun Daud dados raja [[Kerajaan Israel (kerajaan serikat)|Kerajaan Israel]] serikat. Ing masa-masa punika, [[Yerusalem]] dados [[ibukota]] saking kerajaan serikat. ({{ayat|2 Samuel|5|6|7}}) Ananging, ing sawetawis 930 SM, kerajaan serikat terpecah, kaliyan sedasa kaliyan kalih welas [[suku Israel]] nolak cucu Daud [[Rehabeam]] dados raja mereka. Kerajaan Yehuda ingkang enggal tuwuh dados salah satunggaling pemerintahan, lan pemerintahan sanesipun ingkang dipuntepang kaliyan Kerajaan Israel, utawi Israel. Kerajaan Yehuda punika asring dipunsebat minangka '''Kerajaan Selatan''', ananging Kerajaan Israel amargi perpecahan kasebut dipunsebat Kerajaan Utara. Yehuda ngantos taunan 586 SM, ing kerajaan kasebut dipunserbu dening [[Kekaisaran Neo-Babilonia|Kekaisaran Babilonia]] ing ngandap Nebuzaradan, kepala pasukan pengawal [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar]]. ({{ayat|2 Raja-raja|25|8|21}}) kaliyan [[Pembuangan ing Babilonia|pengasingan penduduk]] lan penghancuran [[Kuil Pertama|Kuil]] lan Yerusalem, penghacuran kerajaan sampun purna.
[[Garis Daud|Dinasti Daud]] dipunwiwiti ing suku Yehuda ngangkat Daud minangka raja saksampune pejah Saul. Garis Daud kalajengan piyambakipun dados raja Kerajaan Israel serikat. Ing kerajaan serikat terpecah, suku Yehuda lan [[suku Benyamin|Benyamin]] ajeg nderek garis Daud, ingkang merintah ngantos kerajaan dipunhancuraken ing taun 586 SM. Menawi mekaten, garis Daud ajeg dipunhormati dening para buangan ing Babilonia, ingkang nghormati ''[[Rosh Galut]]'' dados raja ing pembuangan.
== Wilayah ==
[[Gambar:Levant 830.svg|thumb|250px|Peta [[Levant]] selatan, 830-an SM.
{{legend|#00ff00|Kerajaan Yehuda|border=#0d0}}
{{legend|#008000|[[Kerajaan Israel]]}}
{{legend|#777777|[[Bangsa Filistin|Negara Kota Filistin]]}}
{{legend|#ffff00|Kerajaan [[Edom]]|border=#db0}}
{{legend|#007777|Kerajaan Aram-Damaskus}}
{{legend|#ffffff|Suku Aram|border=silver}}
{{legend|#005fff|[[Kekaisaran Asyur]]}}
{{legend|#808040|Kerajaan [[Moab]]}}
{{legend|#800080|Suku Arubu}}
{{legend|#804020|Suku Nabatu}}
]]
 
Kerajaan Yehuda kaperang saking teritori suku [[suku Yehuda|Yehuda]], [[suku Simeon|Simeon]], lan [[Suku Benyamin|Benyamin]], sebuah wilayah kaliyan sawetawisipun {{convert|8900|km2|sqmi|0|abbr=on|sp=us}}. Ibukotanya adalah [[Yerusalem]], ingkang manggen ing teritori suku Benyamin.
 
Wilayah ingkang nyusun kerajaan kaperang saking wilayah ingkang dipuntepang dados ''Har Yehudah'' ("pegunungan (wilayah) curam"). Wilayah kasebut kawiwitan menika kediaman bangsa [[Keni]], [[Caleb]], [[Otniel]], lan ing Yerusalem bangsa [[Yebus]].