Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

12 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
}}
[[Gambar:The divided kingdom.jpg|right|thumb|250px|Kerajaan Serikat Salomo terpecah, kaliyan Yerobeam merintah sedaya Kerajaan Israel Utara (warni ijem ing peta)]]
'''Kerajaan Yehuda''' ({{Asma Ibrani|מַלְכוּת יְהוּדָה|Malḫut Yəhuda|Malḵûṯ Yəhûḏāh}}) gesanggésang ing kalih periode ing sejarah Yahudi. Miturut [[Alkitab Ibrani]], kerajaan tuwuh ing Yehuda saksampunesaksampuné pejah [[Saul]], ing [[suku Yehuda]] ngangkat [[Daud]], ingkang asalipun saking [[Suku Yehuda]], kanggekanggé merintah wilayah kasebutkasébut. Saksampune pitung taun Daud dados raja [[Kerajaan Israel (kerajaan serikat)|Kerajaan Israel]] serikat. Ing masa-masa punika, [[Yerusalem]] dados [[ibukota]] saking kerajaan serikat. ({{ayat|2 Samuel|5|6|7}}) Ananging, ing sawetawis 930 SM, kerajaan serikat terpecah, kaliyan sedasasédasa kaliyan kalih welaswélas [[suku Israel]] nolak cucu Daud [[Rehabeam]] dados raja mereka. Kerajaan Yehuda ingkang enggalénggal tuwuh dados salah satunggaling pemerintahan, lan pemerintahan sanesipunsanésipun ingkang dipuntepangdipuntépang kaliyan Kerajaan Israel, utawi Israel. Kerajaan Yehuda punika asring dipunsebatdipunsébat minangka '''Kerajaan Selatan''', ananging Kerajaan Israel amargi perpecahan kasebut dipunsebatdipunsébat Kerajaan Utara. Yehuda ngantos taunan 586 SM, ing kerajaan kasebut dipunserbu deningdéning [[Kekaisaran Neo-Babilonia|Kekaisaran Babilonia]] ing ngandap Nebuzaradan, kepala pasukan pengawal [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar]]. ({{ayat|2 Raja-raja|25|8|21}}) kaliyan [[Pembuangan ing Babilonia|pengasingan penduduk]] lan penghancuran [[Kuil Pertama|Kuil]] lan Yerusalem, penghacuran kerajaan sampun purna.
[[Garis Daud|Dinasti Daud]] dipunwiwiti ing suku Yehuda ngangkat Daud minangka raja saksampune pejah Saul. Garis Daud kalajengan piyambakipun dados raja Kerajaan Israel serikat. Ing kerajaan serikat terpecah, suku Yehuda lan [[suku Benyamin|Benyamin]] ajeg nderek garis Daud, ingkang merintah ngantos kerajaan dipunhancuraken ing taun 586 SM. Menawi mekaten, garis Daud ajeg dipunhormati dening para buangan ing Babilonia, ingkang nghormati ''[[Rosh Galut]]'' dados raja ing pembuangan.
== Wilayah ==