Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

3.267 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
 
Etanol akèh digunakaké minangka pelarut manéka werni bahan-bahan kimia kang dituduhaké kanggo konsumsi lan kagunan manungsa. Tuladhané yaiku ing [[minyak wangi]], perasa, pewarna panganan, lan obat-obatan. Ing kimia, etanol yaiku pelarut kang wigati uga minangka stok umpan kanggo sintesis [[senyawa kimia]] liyané. Ing sujarahé, etanol wis suwé digunakaké kanggo bahan bakar.
 
== Sujarah ==
[[Gambar:Alcohol flame.jpg|thumb|left|Etanol asring digunakaké kanggo bahan bakar]]
Etanol wis digunakaké déning manungsa wiwit jaman prasejarah minangka bahan kang nggawé mabuk ing ombèn-ombèn kang ngandhut alkohol. Residu kang ditemokaké ing paninggalan [[keramik]] kang umuré 9000 taun saka [[Cina]] bagéyan lor nuduhaké bilih ombèn-ombèn alkohol wis digunakaké déning manungsa prasejarah saka jaman [[Neolitik]].<ref name="Roach">Roach, J. ([[18 Juli]] [[2005]]) [http://news.nationalgeographic.com/news/2005/07/0718_050718_ancientbeer.html "9,000-Year-Old Beer Re-Created From Chinese Recipe."] ''National Geographic News.'', diundhuh [[14 November]] [[2005]].</ref>
 
Etanol lan alkohol mbentuk larutan [[azeotrop]]. Mula pemurnia etanol kang ngandhut banyu kanthi cara penyulingan padatan mung bisa ngasilaké etanol kanthi kemurnia 96%. Etanol murni dikasilaké sepisanan ing taun [[1976]] dening [[Johan Tobias Lowitz]], yaiku cara nyaring alkohol kasil [[destilasi]] lumantar [[areng]].
 
[[Antoine Lavoisier|Lavoisier]] nggambaraké bilih etanol yaiku senyawa kang kawentuk saka [[karbon]], [[hidrogen]], [[lan [[oksigen]]. Ing atun [[1808]], [[Nicolas-Théodore de Saussure|Saussure]] kasil nemtokaké rumus kimia etanol. Sèket taun sabanjuré (1858), [[Archibald Scott Couper|Couper]] mublikasikaké rumus kimia etanol. Mula etanol yaiku salah sawijiné senyawa kimia kang kapisan ditemokaké rumus kimiané.<ref name="Couper"> Couper, A.S. (1858). "On a new chemical theory." ''Philosophical magazine'' '''16''', 104–116. [http://web.lemoyne.edu/~giunta/couper/couper.html Online reprint]</ref>
 
Sepisanan, etanol digawé kanthi cara sintetik ing taun [[1826]] kanthi kapisah déning [[Henry hennel]] saka [[Britania Raya]] lan S.G Serullas saka [[Perancis]]. Ing taun [[1828]], [[Michael Faraday]] kasil nggawé etanol saka hidrasi [[etilena]] kang dikalisis déning [[asam]]. Prosès iki kaya prosès sintesis etanol indhustri modern.<ref name=Hennell>{{cite journal |author=Hennell, H. |year=1828 |title=On the mutual action of sulfuric acid and alcohol, and on the nature of the process by which ether is formed |journal=Philosophical Transactions |volume=118 |issue=365–71 |doi=10.1098/rstl.1828.0021 |pages=365}}</ref>
 
Etanol wis digunakaké minangka bahan bakar ing [[Amerika Serikat]]wiwit taun [[1840]]. Nanging, [[pajek]] panggunaané ora ''ekonomis''. Pajek iki dibusak ing taun [[1906]]<ref name=siegel>{{cite news|url=http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=7426827|title=Ethanol, Once Bypassed, Now Surging Ahead|author=Robert Siegel|publisher=NPR|date=2007-02-15|accessdate = 2007-09-22}}</ref> lan wiwit taun [[1908]] otomobil [[Ford Model T]] wis bisa dilakokaké nggunakaké etanol.<ref name=dipardo>{{cite web|url=http://tonto.eia.doe.gov/FTPROOT/features/biomass.pdf|title=Outlook for Biomass Ethanol Production and Demand|publisher=United States Department of Energy|author=Joseph DiPardo|accessdate =2007-09-22|format=PDF}}</ref> Nanging, kanthi anané larangan ombènan kang ngandhut alkohol ing taun [[1920]], para bakul bahan bakar etanol didarani komplotan karo oenghasil ombènan alkohol ilegal, lan bahan bakar etanol banjur ditinggalaké panggunaané nganti pungkasan abad 20.
 
 
1.502

besutan