Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

4.122 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Sepisanan, etanol digawé kanthi cara sintetik ing taun [[1826]] kanthi kapisah déning [[Henry hennel]] saka [[Britania Raya]] lan S.G Serullas saka [[Perancis]]. Ing taun [[1828]], [[Michael Faraday]] kasil nggawé etanol saka hidrasi [[etilena]] kang dikalisis déning [[asam]]. Prosès iki kaya prosès sintesis etanol indhustri modern.<ref name=Hennell>{{cite journal |author=Hennell, H. |year=1828 |title=On the mutual action of sulfuric acid and alcohol, and on the nature of the process by which ether is formed |journal=Philosophical Transactions |volume=118 |issue=365–71 |doi=10.1098/rstl.1828.0021 |pages=365}}</ref>
 
Etanol wis digunakaké minangka bahan bakar ing [[Amerika Serikat]]wiwit taun [[1840]]. Nanging, [[pajek]] panggunaané ora ''ekonomis''. Pajek iki dibusak ing taun [[1906]]<ref name=siegel>{{cite news|url=http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=7426827|title=Ethanol, Once Bypassed, Now Surging Ahead|author=Robert Siegel|publisher=NPR|date=2007-02-15|accessdate = 2007-09-22}}</ref> lan wiwit taun [[1908]] otomobil [[Ford Model T]] wis bisa dilakokaké nggunakaké etanol.<ref name=dipardo>{{cite web|url=http://tonto.eia.doe.gov/FTPROOT/features/biomass.pdf|title=Outlook for Biomass Ethanol Production and Demand|publisher=United States Department of Energy|author=Joseph DiPardo|accessdate =2007-09-22|format=PDF}}</ref> Nanging, kanthi anané larangan ombènan kang ngandhut alkohol ing taun [[1920]], para bakul bahan bakar etanol didarani komplotan karo oenghasil ombènan alkohol ilegalkang ora resmi, lan bahan bakar etanol banjur ditinggalaké panggunaané nganti pungkasan abad 20.
 
== Sifat-sifat fisika ==
{| class="wikitable" style="text-align:center"
|+Sifat-sifat termofisika saka campuran antarané etanol karo banyu lan dodekana
| style="width:33%;"|[[Berkas:Excess Volume Mixture of Ethanol and Water.png|275px]]
| style="width:33%;"|[[Berkas:Mixing Enthalpy Mixture of Ethanol and Water.png|275px]]
| style="width:33%;"|[[Berkas:Vapor-Liquid Equilibrium Mixture of Ethanol and Water.png|275px]]
|-
|Volume kang luwih saka campuran etanol karo banyu (kontraksi volume)
|Kalor pencampuran campuran etanol karo banyu
|Kesetimbangan uap-cair campuran etanol karo banyu (kalebu uga[[azeotrop]])
|-
| style="width:33%;"|[[Gambar:Phase diagram ethanol water s l en.svg|275px]]
| style="width:33%;"|[[Gambar:Liquid-Liquid Equilibrium (Miscibility Gap) Mixture of Ethanol and Dodecane.png|275px]]
|
|-
|Kesetimbangan padhet-cair saka campuran etanol lan banyu (kalebu [[eutektikum]])
|Celah ketercampuran (''miscibility gap'') ing campuran dodekana lan etanol]]
|}
 
Etanol yaiku cairan kang ora ana wernané, gampang nguap kanthi ambu kang khas. etanol kebakar tanpa abluk kanthi liat geni awerna [[biru]] lan trakadhang ora bisa didelok ing cahaya padatan.
 
Sifat-sifat fisika etanol mliginé diéprabawani déning anané gugus [[hidroksil]] lan cekaké ranté karbon etanol. Gugués hidroksil bisa mèlu ing jero ikatan hidrogen, saéngga nggawé etanol dadi cair lan luwih angèl nguap saka senyawa orèganik liyané kanthi massa molekul kang padha.
 
Etanol yaiku pelarut kang serbaguna, èncèr ing jero banyu lan pelarut organik liyané, kayata [[asam asetat]], [[aseton]], [[benzena]], [[karbon tetraklorida]], [[kloroform]], [[dietil eter]], [[etilena glikol]], [[gliserol]], [[nitrometana]], [[piridina]], lan [[toluena]].<ref name=crc/><ref name=merck/> Etanol uga larut ing [[hidrokarbon]] alifatik kang ènthèng, kayata
[[pentana]] dan [[heksana]], lan uga larut ing senyawa klorida alifatik kayata [[1,1,1-trikloroetana|trikloroetana]] lan [[tetrakloroetilena]].<ref name=merck>{{cite book |author=Windholz, Martha |title=The Merck index: an encyclopedia of chemicals and drugs |publisher=Merck |location=Rahway, N.J., U.S.A |year=1976 |isbn=0-911910-26-3 |edition=9th}}</ref>
 
Campuran etanol-banyu nduwé volume kang luwih cilik saka gunggung cairan loro kasebut kanthi kapisah. Campuran etanol lan banyu kanthi [[volume]] kang padha bakal ngasilaké campuran kang volumené mung tikel 1,92 saka gunggung volume wiwitan.<ref name=crc>''CRC Handbook of Chemistry'', 44th ed.</ref><ref name=ChemTech>{{cite encyclopedia |chapter=Ethanol |title=[[#Encyc_Chem|Encyclopedia of chemical technology]] |year=1991 |pages=813 |volume=9}}</ref> Pencampuran etanol dan air bersifat [[eksotermik]] dengan energi sekitar 777 J/mol dibebaskan pada 298 K<ref>{{cite journal |author=Costigan MJ, Hodges LJ, Marsh KN, Stokes RH, Tuxford CW |title=The Isothermal Displacement Calorimeter: Design Modifications for Measuring Exothermic Enthalpies of Mixing |journal=Aust J Chem. |volume=33 |issue=10 |pages=2103–19 |year=1980 |url=http://www.publish.csiro.au/nid/51/paper/CH9802103.htm |doi=10.1071/CH9802103}}</ref>.
 
Campuran etanol lan air bakal mbentuk [[azeotrop]] hingan watara kanthi perbandingan 89 mol% etanol lan 11 mol% banyu.<ref>{{cite journal |author=Lei Z, Wang H, Zhou R, Duan Z |title= Influence of salt added to solvent on extractive distillation|journal=Chem Eng J. |volume=87 |issue= |pages=149–56 |year=2002 |doi=10.1016/S1385-8947(01)00211-X}}</ref>. Perbandhingan iki uga bisa dinyatakaké minangka 96% volume etanol lan 4% volume banyu ing tekanan normal lan T = 351 K. Komposisi azeotropik iki gumantung banget karo suhu lan tekanan. Etanol bakal ngilang ing tenperatur sangisoré 300 K.<ref>{{cite journal |author=Pemberton RC, Mash CJ |title=Thermodynamic properties of aqueous non-electrolyte mixtures II. Vapour pressures and excess Gibbs energies for water + ethanol at 303.15 to 363.15 K determined by an accurate static method |journal=J Chem Thermodyn. |volume=10 |issue=9 |pages=867–88 |year=1978 |month=September |doi=10.1016/0021-9614(78)90160-X }}</ref>.
 
 
1.502

besutan