Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

787 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
 
Asam kuat kang higroskopis banget kayata asam sulfat bakal njalari dehidrasi etanol la ngasilake etilena utawa dietil eter:
:2 CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>OH → [[dietil eter|CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>OCH<sub>2</sub>CH<sub>3</sub>]] + [[air|H<sub>2</sub>O]] (padaing suhu 120'C)
:CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>OH → [[etilena|H<sub>2</sub>C=CH<sub>2</sub>]] + [[air|H<sub>2</sub>O]] (padaing suhu 180'C)
 
=== Oksidasi ===
 
Etanol bisa dioksidasi dadi [[asetaldehida]], banjur dadi [[asam asetat]]. Ing awak manungsa, reaksi oksidadi iki dikatalisis dening [[enzim]] awak. Ing [[laboratorium]], larutan akuatik oksidator kaya [[asam kromat]] utawa [[kalium permanganat]] digunakake kanggo ngoksidasi etanol dadi asam asetat. Proses iki bakal angel banget ngasilake asetaldehida amarga kadaden overoksidasi. Etanol uga bisa dioksidasi dadi asetaldehida tanpa oksidasi luwih maneh dadi asam asetat nggunakake [[piridinium kloro kromat]] (''Pyridinium chloro chromate, PCC'').<ref name="s_and_h"/>
 
:C<sub>2</sub>H<sub>5</sub>OH + 2[O] → CH<sub>3</sub>COOH + H<sub>2</sub>O
 
Kasil oksidasi etanol, asam asetat, digunakake minangka nutrien dening awak manungsa minangka [[asetil-koA]].
 
== Cathetan suku ==
1.502

besutan